Децата получиха повече от 2680 книжки и бяха спасени 315

...
Децата получиха повече от 2680 книжки и бяха спасени 315
Коментари Харесай

12,3 тона хартия събраха децата на София за инициативата Стара хартия за нова книга

Децата получиха повече от 2680 книжки и бяха избавени 315 дървета

 

Десетото юбилейно издание на националната самодейност „ Стара хартия за нова книга “ се организира в София на 18 септември 2022 година пред Книжен център „ Гринуич “. Малките екогерои от столицата събраха 12,3 тона хартия за преработване и по този начин избавиха 160 дървета. В самодейността се включиха 2230 деца, които получиха над 2680 книжки, измежду които и специфичното издание на идеята „ Пазители на планетата “, предоставено от „ ЕКОПАК България “.

 

Кампанията е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 година и обичайно се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

 

„ Едва ли има друга, толкоз огромна екологична акция, която да се случва посредством освен на уредниците, само че и на децата – 56 000 деца са избавили 3900 дървета “, означи Георги Георгиев, ръководител на СОС. Той даде обещание от името на кмета на Столична община и от Столичния общински съвет, че ще продължат да поддържат всички сходни начинания, тъй като децата заслужават да живеят в по-чист град и в по-добра среда. И добави, че е донесъл няколко кг хартия, които да помогне на дете, на което не му доближават до нужните 5 кг. по правилник.

 

„ Ако можем да продължим мисълта на Марк Твен, че четенето тежко поврежда незнанието, то преработването тежко поврежда замърсяването на природата и очевидният план на акцията „ Стара хартия за нова книга “ е: за десети път умни хора в чиста среда. “ – поздрави всички участници в самодейността Трайчо Трайков, кмет на Район Средец.

 

„ Действително нашата акция трансформира съзнанието, средата и дава опция на децата да имат нови книги, нови познания и нови умения. Най-важното за нас е да събираме материал, който да връщаме назад към рециклаторите, с цел да може да се върти кръгът непрестанно, тъй че да запазим дърветата и естествените запаси в страната “, съобщи Александър Урманов, изпълнителен шеф на „ ЕКОПАК България “ и поздрави всички дребни екогерои.
 „ Благодарим на децата, че всяка година водят своите родители на самодейността „ Стара хартия за нова книга “. Когато едно дете реши, че би трябвало да събира разделно, цялото семейство събира разделно. “, означи Виктория Бисерова, шеф на Книжен център „ Гринуич. “ „ Аз съм уверена, че децата, които четат, израстват като хора, които са мислещи, не вършат войни и живеят доста по-осъзнато. Те в никакъв случай не са самотни, тъй като в книгите намираме най-верните си другари и пътуваме на всички места по света. “, обърна се тя към всички участници в екокампанията.

 

Музикалните осъществявания от звездите на „ Бон-Бон “ и Voice Academy очароваха

участниците в десетото юбилейно издание. А чудните фокуси на Ненчо Илчев и театралната режисура „ Приказка за юначета с празни тумбачета “ показана от „ Театър на приказката – София “ забавляваха дребни и пораснали деца.

 

Популярните лица от ефира Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев, Калина Донкова и Яна Данаилова помагаха на децата в избора на нови книжки. Приятелите на идеята от Фондация „ Светът на Мария “ демонстрираха на най-малките екогерои лесни и занимателни способи за направа на картички в построена за задачата работилница. Специална фото будка запечата усмивките на участниците в празничния ден.
В рамките на изданието на акцията „ Стара хартия за нова книга “ през 2022 година в три български града: София, Русе и Пловдив, бяха събрани общо 24,2 тона хартия за преработване. В самодейността се включиха 4510 деца, които получиха повече от 5430 книжки и по този начин избавиха 315 дървета.
На 11 септември 2022 година в Русе 2050 деца предадоха 10,4 тона хартия за преработване и получиха 2450 книги. Така бяха избавени от изсичане 135 дървета.

 

В Пловдив, при гостуването на акцията на 17 септември 2022 година бяха предадени 1,5 тона остаряла хартия за преработване от 230 деца. Те получиха над 300 книжки и по този начин бяха избавени от изсичане 30 дървета.
Партньори на акцията „ Стара хартия за нова книга “ са издателство „ Ентусиаст “ и фондация „ Културни вероятности “.
Каузата е подкрепена от издателствата „ ТРУД “, „ ЕГМОНТ “, „ Книгомания “, „ Хермес “, „ Просвета “, „ Artline studios “, „ ФЮТ “, „ Златното пате “, и от „ Албо груп “.
Медийни сътрудници са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР