Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно

...
Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно
Коментари Харесай

Омбудсманът: Учениците да бъдат върнати незабавно в клас

Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати неотложно в учебно заведение, упорства омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ онлайн образованието е изчерпано и те изостават в образованието си. Нарушени са и правата на децата с увреждания, показва Ковачева.

" Днес адресирам поредна рекомендация до министъра на опазването на здравето за връщане на огромните деца в учебно заведение. Засипана съм с тъжби от родители, от учители, от шефове, които показват доста съществени опасения от това, че децата не престават да не се връщат в учебно заведение! Няма проби! Стига се до такава степен, че се чака родителите да заплащат тестванията на децата си, а има към този момент информация от разнообразни учебни заведения, че в действителност самите родители към този момент са притиснати до стената и оферират да ги заплащат, единствено че може би забравяме, че има родители в обществено тежко състояние, родители с многодетни фамилии, които не могат да отделят по 12 лв. за тест на детето си ", обясни омбудсманът.

Децата са най-потърпевшите от пандемията от COVID-19. Като не вървят на учебно заведение, се нарушават правата им, съгласно Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

" COVID-19 е тематика, която ни изненадва всеки ден от ден на ден и повече. За страдание, децата ни са затворени сега, а съвсем всичко е отворено за възрастните. Те още веднъж са най-страдащите от тази пандемия! Те не престават съвсем към този момент трета година да не вървят на учебно заведение, което е извънредно тежко и неприятно. Ние съвсем всеки ден, като Мрежа за децата, се борим с разнообразни държавни институции да се отворят учебните заведения, да има една добра среда за децата, която да бъде щадяща за тях, и безвредна ", уточни той.

Заради изолацията учениците изпитват боязън, паника, досада, неспокойствие и ниска мотивация, сочат анализите на психолози.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР