Децата не са разменна монета за правенето на политики за

...
Децата не са разменна монета за правенето на политики за
Коментари Харесай

Грантаджийски организации финансирали протестите на майките на деца с увреждания

Децата не са разменна монета за правенето на политики за тях. Ние като родители би трябвало да се борим за тяхното положително бъдеще. Това сподели на конференция ръководителят на Асоциацията на деца с епилепсия Веска Събева.

В момента се случва разделяне, тъй като хората с увреждания желаеме по-добър живот, съобщи изпълнителният шеф на Център за психически проучвания и зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерски съвет Адриана Стоименова, написа novini.bg.

В публичното пространство национално показаните организации сме упреквани, че не подкрепяме закона за персоналната помощ. На съвета във вторник нашите организации в детайли се запознахме с плана, импортиран от омбудсмана Мая Манолова. Не можем да подкрепим подобен план, който е единствено за 77 000 деца с увреждания, а не за всичи хора с увреждания. Аз не мога да кажа на никоя майка или на възрастен човек, че те няма да имат такава поддръжка. Ние настояхме персоналната помощ да бъде създадена в Закона за обществените услуги – съгласно самостоятелните потребности на децата те да получат поддръжка. Изкуственото разделяне на групите сега не е в интерес на никой. За мен е доста необичайно, за какво в миг, когато държавното управление е подало ръка и се работи, ситуацията е такава, че има митинги и разпръскване на публичното внимание, уточни Стоименова.

Ще продължим работа по закона за хората с увреждания – за равни, хуманни права. Личната помощ е част от хората с увреждания, отхвърляме обаче да бъде единствено за една група в обществото, добави тя.

Започваме следствие – към нас има подадени документи, че грантаджийски организации са получили пари от одобрени фондации и интернационалните източници сякаш за обществени планове, а след това с тях финансират митинги. Ще съберем обстоятелства и ще ги дадем, където би трябвало, за по-сериозен одит. Въпросът за хората с увреждания е надпартиен, той е публичен. Трябва да бъдат провеждани такива политики, че хората с увреждания да не живеят в беднотия. Питам тези планове, които се финансират от външни източници, дали желаят този развой да не се случи, сподели още Адриана Стоименова.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, посочи, че никой от съюза не е срещу приемането на услугата персонална помощ. Това обаче е първото държавно управление, което събра кураж да постави пръст в раната. Трябва да му бъде обещано време да си свърши работата при един разговор, съобщи той.

Васил Долапчиев се разгласи срещу оставката на зам.-социалния министър Росица Димитрова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР