Децата на бежанците от Украйна не могат да тръгнат на

...
Децата на бежанците от Украйна не могат да тръгнат на
Коментари Харесай

Бюрокрацията ни блокира бежанците, МС обещава да реши проблема до дни |

Децата на бежанците от Украйна не могат да тръгнат на учебно заведение и не могат да се възползват от други права, като здравно обслужване, а възрастните да стартират работа. Основната причина за това, че държавното управление към момента не е трансформирало наредбите и метода си на работа след въвеждането на директивата за краткотрайна протекция, която беше задействана на 3 март Европейски Съюз. Това значи, че жителите от Украйна би трябвало да получат на територията на Европейски Съюз краткотрайна протекция с първичен период от 1 година.

За да употребяват тези права в България, избягалите от войната в Украйна обаче, би трябвало да имат Единен номер на чужденец (ЕНЧ). Той се получава след молба за подаване на леговище в Държавната организация за бежанците (ДАБ) и одобряването ѝ. ЕНЧ се записва в документ наименуван „ Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция “. В досегашната процедура на ДАБ, тази процедура лишава месеци. Според директивата това би трябвало да става автоматизирано.

На държавния портал за бежанците, който беше пуснат преди дни написа, че в идващите дни “българското държавно управление ще одобри акт, с който ще се дефинира къде и по какъв начин жителите на Украйна ще могат да се записват в България и да получат българските си документи за престояване като чужденци с краткотрайна протекция. ” Според източници от държавното управление на OFFNews този акт е подготвен и още на следващия ден ще бъде разгласен. Процедурата по приемане на документи и права ще лишава дни, увери ни източникът.

От министерството на туризма оповестиха през днешния ден, че право на краткотрайна протекция имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.22 година и регистрацията се реализира на граничния пункт. До в този момент молба за искане на леговище можеше да подава на границата, в полицията или в друго държавно институция, само че регистрацията става единствено в 3 подразделенията на ДАБ. Те са единствено в лагерите в софийския квартал Овча Купел, в Харманли, в новозагорското село Баня.

Реалността сега е, че семейство подало искане за регистрация на 8 март в София е получило час за регистрация за 17-ти март.

Половината от влезлите в България към този момент са я напуснали

България, по всяка възможност, ще бъде директна страна за бежанците от Беларус. Страната са напуснали над 2,5 млн. души. От началото на рецесията до тази заран в България са влезнали тъкмо 64 731 украински жители, а 33 166 от тях към този момент са напуснали страна, съгласно данни на Гранична полиция.

Към момента наподобява и че искащите да останат в България са малко. Само 264 души бяха подали молби за леговище от 25 февруари до 9 март, съгласно данни предоставени от ДАБ на Организация на обединените нации. От тях мъжете са 36, дамите - 128 дами и 100 са деца.

Голяма част от бежанците желаят да се открият в страни от Централна и Западна Европа, където се дават помощи и къдети виждат повече бъдеще за децата си, съгласно доброволци от координационните центровете за бежанци с които разговаряхме. Други желаят да се върнат допустимо най-бързо в Украйна.

Огромната част от дейностите по транспорта на бежанците до България, настаняването, изхранването ѝ даването на предмети и храни от първа нужда на бежанците се прави от доброволци и неправителствени организации с пари от дарения. Държавата дава по 40 лева дневно на човек на хотелите приели бежанци за храна и заслон, само че тяхното погашение към момента не е почнало. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР