Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от

...
Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от
Коментари Харесай

Децата до 4-ти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра

Децата до четвърти клас не би трябвало да прекарват повече от час дневно пред компютър, сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция доцент Жени Стайкова от Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести. Българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, сподели доцент Светослав Ханджиев от сдружението, цитирайки данни от изследване в 7 европейски страни.

Всяко четвърто българче в учебна възраст е с наднормено тегло, сподели още Ханджиев, само че добави, че има наклонност за понижаване на свръхтеглото измежду девойките. Сред момчетата се усилват индикаторите за свръхтегло, акцентира той. По думите му неприятните хранителни привички, образувани преди навършването на 7 години и заседналият метод на живот, са рискови фактори за наднормено тегло, развиване на диабет, сърдечно-съдови болести и други

България е на последно място в Европейски Съюз по консумация на прясно мляко, само че на второ място по консумация на плодове, уточни още Ханджиев. Продължителността на нощния сън на децата до към 10-годишна възраст би трябвало да бъде близо 10 часа и половина, акцентира доцент Стайкова. Сън в границите на 8-9 часа нощем е задоволителен за учениците в 9-11 клас.

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 затруднения. Най-честите са захарен диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, остеоатрит, сънна апнея, ракови болести и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР