Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу

...
Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу
Коментари Харесай

Децата произвеждат в пъти повече антитела срещу COVID-19 от възрастните, сочи проучване

Децата до 10-годишна възраст създават в пъти повече антитела против COVID-19 от възрастните, сочи ново изследване, оповестено в „ ДЖАМА Нетуърк опън “. Това дава известно пояснение за какво децата са по-малко податливи на затруднения при боледуване от ковид, само че все пак създателите прецизират, че трябват спомагателни проучвания.

Екипът от „ Уеил Корнел Медисин “ е изследвал съвсем 32 000 теста за антитела от Ню Йорк, направени в интервала април – август 2020 година При тестванията на 1200 деца 17% са дали резултат за остаряла зараза с ковид, а при 30 000 възрастни – 19%.

След това учените изследвали пробите на част от тези пациенти – 85 деца и 3648 възрастни, като обърнали особено внимание на равнищата на имуноглобулин G или IgG антителата.

Тези антитела имат обезвреждащ резултат, когато се свържат с шиповидния протеин на вируса и не му разрешават да проникне в клетките.

32 от децата на възраст от една до 10 години посочили извънредно високи равнища на този вид антитела – пет пъти по-високи спрямо 127 възрастни от 19 до 24 години.

Накрая учените сравнили тези резултати с други 126 пациента на възраст от една до 24 години, като нито един от тях не е карал тежка коронавирусна зараза.

В последната група децата на възраст от една до 10 години имали приблизително два пъти по-високи равнища на IgG антитела спрямо тези на възраст от 11 до 18 години. По-големите деца, пък, имали два пъти повече от същите антитела, спрямо младежите на възраст от 19 до 24 години.

„ Нашите открития сочат, че разликите в клиничните прояви на ковид при дребните пациенти може би се дължат на зависеща от възрастта имунна реакция “, сочат учените.

Фактите от началото на пандемията до момента сочат, че децата са доста по-малко наранени от ковид и това е контра интуитивно, споделят медици. Малките деца нормално карат респираторните инфекции много по-тежко от възрастните, само че за коронавирусът това не важи.

Друго изследване, оповестено в „ Нейчър къмюникейшънс “, сочи, че децата евентуално имат доста по-активен присъщ имунитет – това е първата линия отбрана на тялото ни, още преди да се образуват обезвреждащите антитела. В този тип имунитет основна роля играят кафези като неутрофилите, които патрулират из тялото и търсят инфекции.

Друга доктрина, която също към момента не е потвърдена е, че децата имат доста по-малко клетъчни рецептори от вида АСЕ2, които коронавирусът употребява, с цел да навлезе в клетките.

Учените от новото изследване, обаче, показват и един абсурд – въпреки антителата измежду младежите да са най-ниски измежду боледуване, те се усилват с възрастта, само че в това време по-възрастните хора са по-уязвими при зараза.

Медиците признават, че не могат да обяснят този абсурд изцяло. Според тях една от опциите за високата смъртност при възрастни пациенти са най-много съпътстващите болести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР