Децата, чийто кандидатури за прием в детските градини и ясли

...
Децата, чийто кандидатури за прием в детските градини и ясли
Коментари Харесай

Протест в София заради отваряне на системата за кандидатстване в ясли и градини

Децата, чийто кандидатури за банкет в детските градини и ясли в София са направени през вчерашния ден, няма да вземат участие в първото класиране на 17 май. Това увери зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов след среща с протестиращите родителите. Той предложения техни представители да вземат участие в процеса на място в Столичната община.

„ На среща с представители на родителите през днешния ден поговорихме за това за какво се е наложило в действителност да отворим системата още веднъж. Те подходиха с схващане. Най-важното към което се обединихме, е, че с цел да бъде безусловно заслужено, новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети поради при първото класиране. Валидни ще бъдат записаните деца към датата 7 май, когато изтичаше срокът за подаване на документите “, сподели Керезов.

Преди това родители желаеха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на екипа ѝ поради дефицита тук-там в общинските детски градини и ясли.
След среща със зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов те не одобриха аргумента, че отварянето на системата за кандидатстване е поради неверно попълнени адресни регистрации.

Причината за митинга бе отключването на системата за кандидатстване в детските градини и ясли, ден преди първото класиране.

Преди срещата с Керезов протестиращите алармираха, че са забелязали нови кандидатствали деца, което слага под въпрос приема на техните деца.

„ Аз не съм съгласна с това нещо. Уж Столична община доста се е загрижила за родителите, които не си били въвели вярно критериите, в случай че беше по този начин съгласно мен, щяха да заключат другата останала част от системата и да отключат единствено тази част, в която може да се сменят критерии. В момента обаче се оказва, че единствено за през вчерашния ден има към 200 нови кандидатури на деца, които изобщо до момента не ги е имало в системата. И това ужасно доста разгневи доста родители, както и мен, несъмнено “, сподели участничка в митинга.

„ От най-малко 10 години насам няма задоволително места в градините и яслите. И не е да липсват 20-30 места, ами са хиляди места.

Това което ме предизвика през днешния ден да дойда тук – аз имам дете на две години, с което втора година аплайвам, предходната година не ни одобриха - е, че отвориха, откакто затвориха системата ден преди формалните чоп. И за мен това класиране въобще няма да е действително.

Аз персонално считам, че по този метод от една страна се прикриват бъгове в системата за кандидатстване, а от друга допускам, че родители на деца, които са си платили в последния миг, желаят да ги вкарат. Защото в градината, в която аз аплайвам, от през вчерашния ден до през днешния ден има 10 нови деца “, добави дамата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР