Деца са убили щъркел в Стамболийски. Експерти от екоинспекцията в

...
Деца са убили щъркел в Стамболийски. Експерти от екоинспекцията в
Коментари Харесай

Деца убиха щъркел в Стамболийски

Деца са умъртвили щъркел в Стамболийски. Експерти от екоинспекцията в Пловдив започнаха инспекция по сигнал, за който пресцентърът на Регионална инспекция за опазване на околната среда заяви през вчерашния ден.

Щъркелът е погубен в кв. Партизанин покрай гнездото си върху електрически дирек.

В него са останали две дребни щъркелчета. За тях се грижи другият щъркел, който продължава да ги храни.

Екоекспертите са взели решение да оставят дребните птици на грижите на оживелия си родител вместо да ги лишават от него и да ги изпращат в Спасителен център. Мотивът им е, че разновидността да бъдат оставени в естествената си среда ще е по-добър за развиването им, пишат от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

От общината ще наблюдават за положението на птиците и ще са в непрекъсната връзка с Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, като екоинспекцията има подготвеност да се намеси при положение на нужда.

Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи – Стамболийски е образувала кореспонденция и ще извърши следствени дейности по случая.

Белият щъркелът (Ciconia ciconia) е предпочитан за запазване тип, предпазен на територията на цялата страна. Законът за биологичното многообразие не разрешава улавянето и убиването на екземпляри от типа, а нарушителите подлежат на глоба в размер от 100 до 5 000 лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР