Деца с трудна и тежка, а някои и с безпътна

...
Деца с трудна и тежка, а някои и с безпътна
Коментари Харесай

Деца с трудна съдба ще запомнят този рожден ден

Деца с сложна и тежка, а някои и с безпътна орис получиха незабравим " рожден ден " в родопското село Павелско. Тази година Центъра за настаняване от фамилен вид в чепеларското село отбелязва 10-годишен празник. Центърът е измежду първите основани в страната и първия сходен, който отваря порти в Смолянска област. Той е с потенциал за 15 хлапета. В момента в него живеят в близка до фамилната среда 11 деца на друга възраст. И за тях личния състав на Центъра, кмета на община Чепеларе Славка Чакърова и регионална работа " Социално подкрепяне " сътвориха неповторим празник. Децата пък удивиха присъстващите с стратегия като за фестивал от стихове, песни, танци и даже пиески, насърчавани от актрисата Миряна Найденова, в ролята на ученолюбив смешник, а привет към рождениците сервираха с прелестни танци девойчетата от ОДК - Чепеларе. " Ако можех да имам едно магазинче със две полички, бих продавал… познайте какво? Надежда! Надежда за всички ", пяха дружно хлапетата, облечени в приказни костюми и трогнаха събралите се в охолно украсената зала в постройката на Центъра в селото. Заради ориста им никой обаче не можеше да запечата на фотография прелестните осъществявания. Очите на множеството деца макар празника останаха тъжни. Искам бъдещите ми родители да са на 40 години, с цел да не остареят и умрат и отново да остана самичък, сподели един от малчуганите.

" Съдбите на децата са най-различни и за жалост не хубави. Има деца сираци, деца изоставени от родителите, деца живели в извънредно небогати условия, деца избягали от къщи заради принуждение. Те обаче са доста надарени. Опитваме се да създадем ориста им колкото може по-добра, доколкото зависи от нас. Но за жалост не постоянно това се случва. Някои деца биха се върнали в фамилията си в случай че има такова и е положило изпитание за това. Други деца имат късмет да си намерят по-хубаво семейство - било в България или в чужбина, в случай че са вписани в Регистъра по осиновяване. За страдание някои деца нямат фамилии и в случай че не намерят такова ориста им след този Център е да отидат в различен сходен ", сподели шефът на ЦНСТ Васил Алкасар. Центърът се обитава на втория етаж в обща постройка с детската градина на селото. Базата му е остаряла, както и обзавеждането и екипа се надява главно на донори, с цел да възобнови износените мебели и съоръжение. " Най-належащо е да решим казуса с отоплението. В момента се отопляваме на ток и опитваме да намерим експерт, който да помогне с експертно мнение по какъв начин е най-ефективно да се отопляваме, защото постройката е огромна. Дали с климатици, дали с парно на пелети. Трябва да се обновят и мебелите и техниката. Защото непознати деца няма, всичките са наши - бъдещето на България ", сподели Алкасар, който от 5 години е шеф на Центъра и от този момент е в непрекъснато търсене на донори. За Коледа той прикани хората да подаряват, колкото могат, за всички в потребност и по този начин да бъдат образец, вдъхвайки на изпадналите в неволя оптимизъм и вяра.

С куп дарове зарадва хлапетата кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. " Мили деца, педагози и чиновници по- значимото от празника е, че тук се основават другарства, топли грижи и доста игри и тези прелестни деца получават познания и топлината на фамилията. Най-важното е да работим за развиването на децата на България, знанията са значими, само че по-важно е да ги учим по какъв начин да се оправят с житейските проблеми. Вашата задача не е лека, тук всичко би трябвало да се приближава до естествената фамилна среда, не се колебая във високия ви професионализъм и съм горда, че на територията на община Чепеларе действа подобен вид институция ", поздрави ги Чакърова. Тя съобщи, че до края на т.г. управата на Чепеларе ще подмени компютрите на Центъра, а проектите са общината в най-скоро време да кандидатства предпочитано по Норвежката стратегия за санирането и отоплението на постройката, защото в нея се обитават две институции за най-важното в общината - децата.

С дарове и обятия зарадва хлапетата и Петя Пампорова – шеф на Регионална дирекция " Социално подкрепяне " в Смолян. " В този превъзходен ден желая да изкажа голяма признателност на хората, които работят с децата. Които 365 дни в годината се грижат за тяхното обучение и образование, признателност за екипа, който обезпечава една среда близка до фамилната. Работата на тези хора е изключитено сложна и виновна и изпълнена с провокации. Защото тези хора, с изключение на всичко друго, приготвят нашите прелестни деца за влизането в осиновителското семейство и връщането в биологичното. Пожелавам на екипа здраве, шанс и със същата безрезервност и възторг да се грижат за нашите деца ", сподели Пампорова. Хлапетата получиха поздравления и дарове и от Гергана Тодоринска - шеф отдел " Закрила на детето ". Екипът на Центъра получи и признанието на други педагози. " Вие сте значима част от нашето общество и заслужавате внимание, почитание и удивление. За волята и достолепието, с които посрещате компликациите, за мощния дух и устрема си да извършите живота на децата по-пълноценен и щастлив. Продължавайте да дарявате своята обич на децата, да изграждате техните духовни полезности. Учете ги на добрина и мъдрост, с цел да станат почтени персони изпълнени със самочувствие и убеденост ", поздрави сътрудниците си Екатерина Попова-Силкова от ОДК - Чепеларе.

Павелско е едно от ве по оредяващите в Родопите села, в които се чува още детска шум. Освен юбилея на Центъра, то отбелязва тези дни и 185 години на учебното заведение си - ОУ „ Цар Симеон І “ дало на страната учен, 10 професора, 9 доцента и 86 бойци, оставали костите си за свободата на страната по бойните полета.
 Деца с сложна орис ще запомнят този  Деца с сложна орис ще запомнят този
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР