Детокс, съкратено от детоксикация, се отнася до естествения или медицински

...
Детокс, съкратено от детоксикация, се отнася до естествения или медицински
Коментари Харесай

Ползите от детокс диетите

Детокс, кратко от детоксикация, се отнася до естествения или медицински подпомаган развой на тялото за елиминиране или обезвреждане на токсините. Човешкото тяло има свои механизми за детоксикация, включващи най-вече черния дроб, бъбреците и други органи. Детоксът може да се употребява и по-широко, с цел да опише промени в метода на живот, диети или интервенции, ориентирани към унищожаване на токсините или поощряване на цялостното здраве.

Терапиите за детоксикация най-често се предлагат заради евентуално излагане на токсични химикали в околната среда или диетата. Те включват замърсители, синтетични химикали, тежки метали и други нездравословни съединения.

Въпреки това има няколко химикала, които може да не бъдат толкоз елементарно отстранени посредством тези процеси, в това число устойчиви органични замърсители (POPs), фталати, бисфенол А (BPA) и тежки метали. Те са склонни да се натрупват в мастната тъкан или кръвта и може да отнеме доста дълго време – даже години – до момента в който тялото се прочисти.

Детокс диетата нормално включва унищожаване на избрани храни или групи храни от диетата за избран интервал. Целта е да се отстранен токсините и да се усъвършенства цялостното здраве. Общите детайли могат да включват плодове, зеленчуци, вода и билкови чайове.

Твърди се също, че тези диети оказват помощ при разнообразни здравословни проблеми, в това число затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни болести, възпаления, алергии, отичане на корема и хронична отмалялост.

Има доста способи за осъществяване на детоксикираща диета – вариращи от цялостно недояждане до по-прости модификации на храната.

Повечето диети за детоксикация включват най-малко едно от следните:

– Гладуване 1-3 дни;

– Консумиране на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай;

– Пиене единствено на избрани течности, като подсолена вода или лимонен сок;

– Елиминиране на храни с високо наличие на тежки метали, замърсители и алергени;

– Прием на добавки или билки;

– Избягвайте всички алергенни храни, след което бавното им въвеждане отново;

– Използване на лаксативи, пречистване на дебелото черво или клизми;

– Редовни упражнения;

– Пълно унищожаване на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар.

Някои оповестяват, че се усещат по-концентрирани и енергични по време и след детокс диети. Това усъвършенствано богатство обаче може просто да се дължи на премахването на модифицирани храни, алкохол и други нездравословни субстанции от диетата. Може също да се дължи на добиването на витамини и минерали, които са липсвали преди в диетата. Въпреки това, мнозина оповестяват също, че се усещат доста зле по време на интервала на детоксикация.

Докато някои могат да изгубят доста тегло бързо, този резултат наподобява се дължи на загуба на течности и ресурси от въглехидрати, а не на мазнини. Това тегло нормално се възвръща бързо, откакто се спре детоксикацията.

Едно изследване при корейски дами с наднормено тегло изследва диетата за детоксикация с лимон, която се лимитира до примес от органически кленов или палмов сироп и лимонен сок за седем дни, написа puls.bg.

Тази диета доста понижава телесното тегло, % на телесните мазнини, съотношението на талията към ханша, обиколката на талията, възпалението, инсулиновата устойчивост и равнищата на циркулиращия лептин (5).

Ако една детокс диета включва съществено ограничение на калориите, това сигурно ще докара до загуба на тегло и възстановяване на метаболитното здраве - само че е малко евентуално да помогне за поддържане на тежестта в дълготраен проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР