Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре грабна европейската титла

...
Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре грабна европейската титла
Коментари Харесай

Браво! Десислава от Мало Конаре стана млад фермер № 1 в Евро...

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре сграбчи европейската купа най-хубав млад фермер в категория “Развитие на селските региони ”. Както „ Марица “ писа, тя бе определена да показва България, конкурирайки се с представители на агробизнеса от 16 страни. Международно жури даде най-високата оценка на Деси, а високият приз й донесе премия в размер на 5000 евро. Официалната гала по награждаването се организира на 7 декември по време на Осмия конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. Другите две категории, в които се състезаваха младите фермери от Европейски Съюз, са " Най-устойчив план " и " Най-добър цифров план ".



Дамата, която е агроном по специалност, показа страната ни с плана си „ Хидропонно развъждане на оранжерийни зеленчуци “, осъществен в фамилното стопанство. Модерното оборудване от 8,5 дка е построено през 2019 година със средства по Програмата за развиване на селските региони. В него са внедрени най-новите технологии за произвеждане на оранжерийни зеленчуци. В стопанството целогодишно са заети 21 служащи. Тази зима поради скъпите горива не са заложени зеленчуци. Фамилията е в бизнеса от 15 година и с изключение на полски и оранжерийни зеленчуци отглежда също зърнено-житни и протеинови култури, както и семкови овощни типове.  Десислава Кабурова е брачна половинка на  Иван Кабуров. През 2014 година той стана победител в състезанието на в. „ Марица “ „ Фермер на Тракия “.

Посланик за България на Европейския конгрес на младите фермери е евродепутатът Асим Адемов. Във фейсбук профила си той написа следното във връзка високо отличие на Десислава Кабурова: „ За втора поредна година премията за най-хубав план в категорията “Развитие на селските региони ” в границите на Европейския конгрес на младите фермери, на който съм съорганизатор, идва при нас - в България! Десислава Кабурова - изцяло справедливо отличие! В извънредно сериозна конкуренция със аграрни производители от 16 страни с отколешни обичаи в земеделието авторитетното жури оцени по достолепие стопанството на Десислава Кабурова и нейния брачен партньор Иван Кабуров! Поздравления, Десислава Кабурова! “.

Ето и коментара на Деси във Facebook след награждаването: " Голямата премия е в ръцете ми! Първа премия за мен, моето семейство и моя екип! Нямам думи да опиша насладата и вълнението ми! Благодаря на господин Асим Адемов, че ми гласоподава доверие, точно аз да показва България през днешния ден и българското произвеждане! Тази премия значи доста за мен, тя е висока оценка за труда ми през всичките тези години! Дава ми сили да не преставам да работя в бранш земеделие, макар всички провокации и компликации в резултат на коронавирус и военните дейности в Украйна! ".   

През 2021 година огромната премия в категорията „ Най-добър план за принос в развиването на селските региони “ отиде при двама млади аграрни производители. Това са българинът Димитър Станчев, който развива биопчеларство в село Индже челник, община Созопол, и словенецът Грегор Славец - с биоживотновъдно стопанство и биомандра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР