Десислава Иванчева може да е жертва единствено на собствената си

...
Десислава Иванчева може да е жертва единствено на собствената си
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Иванчева е жертва на собствената си алчност

Десислава Иванчева може да е жертва само на личната си лакомия - съобщи зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов пред Българска национална телевизия.

Една от най-дразнещите форми на корупция най-ежедневната е точно в локалната администрация, безапелационен бе той.

" Ако един локален админ се вземе за човек, от който зависят орисите на хората в района, това не е добре, и ние би трябвало да вземем ограничения. 6-годишната присъда е образец за обективна присъда, по отношение на закона и доказателствата по делото. Остава да излежи малко повече от половината от тази 6-годишна присъда, защото има приспадане ", добави Сарафов.

6-годишната ефикасна присъда на някогашната кметица на регион " Младост " провокира състрадание и митинги, подобен стартира и довечера пред Съдебната палата в столицата. Бившият народен омбудсман Мая Манолова съобщи, че ще изиска опрощение от президента. Предстои Комисията по опрощение да прегледа случая.

Тази седмица Иванчева бе приета за отговорна за това, че като областен кмет през март 2018 година е поискала сумата от 250 000 евро от строителния бизнесмен Александър Ваклин, с цел да подпише позволение за градеж. Впоследствие понижава сумата на 187 500 евро, платима на части, и е получила 70 000 евро рушвет. Подкупът – изключително огромни размери – е получен посредством изнудване чрез корист със служебното ѝ състояние - излиза наяве от окончателното решение на Върховния касационен съд от 9 ноември 2022 година

Присъдата ѝ е 6 години затвор и санкция от 12 хиляди лв..  Тя няма да може да заема държавна или общинска работа, обвързвана с господарски пълномощия и я лишава от правото да упражнява специалност и активност в държавни и общински институции, институции и предприятия за по 8 година

Иванчева към този момент е в Сливенския затвор.

Заедно с нея бяха наказани заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова (5 година затвор и 10 хиляди лв. глоба) и Петко Дюлгеров (4 година затвор и 8 000 лв. глоба) като помагачи.

Днес Сарафов бе запитан и за разпита на служебния енергиен министър Росен Христов и посочи, че Христов е бил разпитван по отношение на въпроса има ли нарушавания при газовите доставки, установяване на цените и така нататък, без да даде детайлности. " Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде нескрито напълно скоро. "

Той предвижда, че до Нова година ще има " изясняване на картината дали има закононарушение ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР