Деси ВЕЛЕВАСлед широкорекламираните 1600 нови места в детски градини и

...
Деси ВЕЛЕВАСлед широкорекламираните 1600 нови места в детски градини и
Коментари Харесай

По 70 чакат за едно място в забавачки в София

Деси ВЕЛЕВА

След широкорекламираните 1600 нови места в детски градини и ясли в София, градът бие следващите върхове по кандидатури за свободни бройки. В избрани региони и градини по 70 деца чакат за едно място дни преди първото настоящо класиране от тазгодишната приемна акция.

След като лятото мина без подреждания, родителите чакаха да бъдат пуснати незаетите бройки от деца със специфични просветителни потребности, както става всяка година. Кметът Йорданка Фандъкова ги показа надали не като места, обезпечени от построяването на нови детски градини, само че след това се оказа, че новооткритите са единствено 170 в навечерието на 15 септември.

Над 10 000 деца останаха напролет отвън постоянните класирания и с вяра да бъдат признати наесен. Недостигът е най-вече в яслените групи и първа градинска. За набор 2021 година свободните бройки са едвам 267, неприетите от предходните класирания са най-малко 2000. За идващия набор ясленчета местата са 560 при близо 4000 неприети, а в първа група бройките са 929 при над 1000 чакащи.

Всички свободни места обаче са неравномерно разпределени в града и се оказва, че в крайните квартали дефицит няма, а в избрани региони той е сериозен. Най-много чакащи продължава да има в " Триадица ", " Витоша " и " Лозенец ", сподели инспекция на ДУМА. В същото време Фандъкова разгласи, че стартира градеж на нова постройка на забавачка в село Мировяне.

71 от най-малките, родени през предходната година, чакат за едно място в забавачка в " Триадица " да вземем за пример, а от по-големия набор 105 деца разчитат на класиране за 8 места. В друга градина в региона 85 са на опашката за 8 места.

В регион " Витоша " 50 са се подредили за 1 място в най-малката група, а в друга забавачка на опашката има 42 деца, макар че места не са оповестени. Дори в по-горните набори в региона има сериозен дефицит и по 80 деца се борят за 2 места, а за първа група конкуренцията е 50 за 4 бройки. Малко по-добра е картината в " Лозенец ", където 66 са претендентите от набор 2021 година за 3 места, само че същият брой родени през 2020 година разчитат единствено на 1 място в една от детските градини. В " Красно село " рекордно доста деца - 121, се борят за 5 места в една от детските градини, а други 39 стоят в класиране за 0 бройки.

Картината в останалите забавачки демонстрира, че приблизително по 20 деца се съревновават за 1-2 бройки. Дори в региони като " Панчарево " и " Банкя " има дефицит. Класирането би трябвало да бъде оповестено в събота, а записването е идната седмица.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР