Деси ВЕЛЕВАС модерни магистърски програми се опитват да привлекат студенти

...
Деси ВЕЛЕВАС модерни магистърски програми се опитват да привлекат студенти
Коментари Харесай

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

Деси ВЕЛЕВА

С съвременни магистърски стратегии се пробват да привлекат студенти доста университети през последната година. Наричат ги магистратури на бъдещето, дават обещание образование на водачите на утрешния ден, подсигуряват необятни благоприятни условия за по-задълбочено нахлуване в съответната област. Факултетите залагат на нови хибридни форми за образование, съдействие сред няколко университета или просто кръщават специалността с атрактивно име, с цел да провокират интерес.

Друг е въпросът до каква степен има квалифицирани фрагменти за преподаване, дали студентите фактически получават съответен отговор на огромните си упования и задоволително познания, с цел да се окичат с високата степен. Около 6000 студенти след приключена бакалавърска степен ще могат да учат по държавна поръчка през идващата академична година във вузовете.

Приемът на документи за множеството магистърски стратегии стартира в края на този месец и ще продължи до края на септември. Обучението е сред 2 и 4 семестъра според от това дали студентите са експерти в съответното направление или са приключили разнообразни специалности.

Много от университетите оповестиха изцяло нови стратегии, по които до момента не е имало образование в България. Една от тях е " Медицинска публицистика ", която стартира от образователната 2022-2023 година в Медицинския университет в София. Програмата е в границите на Факултета по публично здраве и се промотира като новаторска и потребна магистратура, която има интердисциплинарен темперамент. Идеята на преподавателите е да изградят експерти, които да станат публицисти, тясно профилирани в региона на опазването на здравето.

Студентите ще бъдат обучавани и с присъединяване на преподаватели от Факултета по публицистика и всеобщи връзки към Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Бъдещите здравни публицисти ще учат задочно два семестъра. Програма е ориентирана към претенденти, които към този момент имат образователно-квалификационна степен бакалавър или магистър по специалности " Журналистика " или " Връзки с обществеността ". Приемният изпит е устно събеседване, а завършването е с дипломна работа.

Друг медицински университет - в Плевен, също залага на съвременни магистратури. За тази година те са две -

" Телемедицина " и " Авиационен парамедик "

по хибридни стратегии с Висшето учебно заведение за телекомуникации и пощи (ВУТП) и Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия. За създаване на още интердисциплинарни хибридни образователни стратегии МУ се е схванал с Техническия университет в Габрово и Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ".

Пловдивският университет " Паисий Хилендарски " ще образова за първи път магистри по " Икономика и финанси на зеления преход ". Лекторите ще бъдат от Европейската комисия, интернационалните банки и държавни организации. Бъдещите експерти ще могат да работят в три бранша - обществена администрация, локални управляващи, предприятията и финансовия бранш. За икономисти и мениджъри срокът на образование в новата магистратура е 2 семестъра, а за неикономисти - 2 години.

Първата в България двойна магистърска стратегия по бизнес администрация в УНСС ще развива предприемаческите качества на младежите. Тя е взаимна сред българския вуз и Университета на Северен Илинойс в Съединени американски щати. Програмата ще разреши на младежите да развиват предприемаческите си качества. Обучението ще се прави присъствено в УНСС от взаимни преподавателски екипи от двата университета на британски език. Завършилите ще получат двойна тапия от двете висши учебни заведения.

Друга напълно нова магистърска стратегия в УНСС е

" Интелигентна цифрова енергетика "

Тя е създадена, с цел да отговори на търсенето на квалифициран управителен ешелон в модерните високотехнологични енергийни и инженерингови предприятия.

С неповторима за България магистърска стратегия се хвалят и от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя се назовава " Управление и оптимизация на капиталови планове в строителството посредством строително осведомително моделиране " и ще приготви експерти с умения в използването на BIM технологиите - цифрова форма на строителството и интервенции с активи.

И най-големият столичен вуз може да се похвали с нова магистърска стратегия. Софийският университет " Св. Кл. Охридски " разкри специалността в Стопанския факултет и тя носи името " Иновации и цифрова промяна на агробизнеса ". Представители на науката, бизнеса и неправителствения бранш ще преподават в дисциплини като европейски и национални политики, предприемачество и нововъведения, цифрова промяна, стандарти и регулации, протекция на интелектуална благосъстоятелност, вложения и финансиране, пречупени през призмата на агробизнеса. Обучението включва два семестъра, в границите на които образователните занятия в зала ще се комбинират с изнесени визити в действителна бизнес среда.

Академията на Министерство на вътрешните работи разкрива две нови магистърски стратегии - " Управление и оптимизация на капиталови планове в строителството посредством строително осведомително моделиране " и " Безопасност на пътното придвижване ". Те са взаимни с Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Варненският Икономически университет пък ще образова магистри взаимно с три европейски висши учебни заведения. Новата интегрирана интернационална магистърска стратегия е

" Междукултурен бизнес - Магелан "

в съдействие с университетите в Катовице, Полша, в Дебрецен, Унгария, и " Кардинал Херера " във Валенсия, Испания. Приетите в програмата студенти ще учат по един учебен срок във всеки от четирите университета сътрудници. Предвиден е и студентски стаж от най-малко 3 месеца. Занятията ще се организират от преподаватели от четирите страни.

Две частни висши учебни заведения също залагат на изцяло нови магистърски стратегии. Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) основава магистратурата " Финтех, финанси и цифрови нововъведения ", а Висшето учебно заведение по мениджмънт открива програмата " Бранд мениджмънт ", която съчетава маркетинговите познания и управническите умения в другите им предприемачески аспекти.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР