Десетокласниците ще учат изцяло българска литература и българска история, в

...
Десетокласниците ще учат изцяло българска литература и българска история, в
Коментари Харесай

Само българска история и литература в X клас, в IV клас ще наизустяват Вазов, Леда Милева и Багряна

Десетокласниците ще учат напълно българска литература и българска история, в програмата на четвъртокласниците пък влизат стихотворенията „ Обичам те, родино… ” на Елисавета Багряна, „ Моята учителка ” на Леда Милева и “Майка ми ” на Иван Вазов. Те ще би трябвало да ги учат наизуст и да могат да ги рецитират, плануват плановете за нови образователни стратегии.

Днес Министерството на образованието и науката разгласява на уеб страницата си плановете по всички предмети за IV и X клас. Всеки може да изпрати бележки и мнения по плановете до 27 октомври до дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " ([email protected]).

След одобряването на 27-те стратегии ще бъде оповестена процедура за написване на нови учебници.

По новите стратегии ще се учи от образователната 2019/2020 година

Четвърти клас

Предвижда се по предмета Български език и литература учениците да имат по 3.5 часа седмично за езиково образование (от тях 1.5 ч. за основаване на текстове) и 3.5 часа за литературно образование (5.5 от тях за извънкласно четене). Годишният брой часове за предмета е 238.

Учебното наличие включва познания от разнообразни дялове на езика – фонетика, морфология, синтаксис, лексикология и лексикография, като слага акцент върху звуковете (твърди и меки съгласни звукове и фонетичните им промени в потока на речта, особеностите на правописа и правоговора на гласните и съгласните звукове в разнообразни фонетични позиции), частите на речта (числително име, определителен член, градуиране на прилагателно име, време на глагола – настоящо, минало и бъдеще), типовете фрази по състав (просто и сложно), частите на елементарното изречение (сказуемо), редактирането.

Знанията за литературата се отнасят до: избрани жанрови проявления от литературата и фолклора за деца (легенда), някои фигури на речта (олицетворение), типове текст (диалог, монолог), създател на литературно произведение. Продължава усъвършенстването на читателската, литературната и езиковата просвета, както и на уменията за учене.

Определени са тематични кръгове: България, българският народ и българският език, приятелството, знанието, културното разнообразие и нравствените добродетели, а учителите ще избират най-подходящите творби, посредством които да ги показват.

За математика четвъртокласниците ще имат годишно 136 часа. Учебното наличие включва следните области: цифри, геометрични фигури и тела, премерване и моделиране. То е разпределено в шест тематики: „ Числата над 1000 “, „ Събиране и изваждане на многоцифрени цифри без прекосяване “, „ Събиране и изваждане на многоцифрени цифри с прекосяване “, „ Умножение на многоцифрено число с едноцифрено число “, „ Деление на многоцифрено число с едноцифрено число “, „ Умножение на многоцифрено число с двуцифрено число “ и „ Деление на многоцифрено число с двуцифрено число “.

Предметът  индивидът и обществото  полага основите на образователните предмети история и цивилизация и география и стопанска система, които влизат в програмата за прогимназиалния стадий. За него са планувани 34 часа годишно.

Темите са: " България в Европа ", " Природни области в България ", " Богатствата на България – природа и хора ", " Българската страна след Освобождението (до края на XIX в.) ", " България и българското общество през XX в. ", " Европейският път на България ", " Български приноси ", " София – модерна столица ".

Човекът и природата  съчетава познания от разнообразни области и подкрепя проучването на естествените науки в идващите стадии на образованието. Предвидените тематики са: " Тела и субстанции ", " Движение и сила ", " Планетата Земя ", " Жизнени процеси ", " Организмите и тяхната среда на живот ", " Човекът и здравословният метод на живот ".

Годишно децата ще имат 68 часа по този предмет.

Темите по  музика са 12: " Пеене на песни ", " Ритмичен акомпанимент ", " Слушане на музика ", " Тембър, темперамент, динамичност ", " Музикални принадлежности ", " Видове оркестри ", " Метрум ", " Начална нотна просветеност ", " Музика и танц ", " Музикални жанрове ", " Фолклорна музика и обредност в България ", " Музика и съвременни технологии ".

Учениците ще имат годишно 51 часа по музика.

51 са и годишните часове по изобразително изкуство , като те могат да се организират както в клас, по този начин отвън учебно заведение под формата на: пленер, посещаване на музеи, галерии, сбирки и сбирки, образуване на галерия с училищен произведения.

Темите в образователното наличие са: " Образи от предишното и от съвременния свят ", " Светът на митовете и легендите ", " Образи и форми – изобразяване от разнообразни гледни точки ", " Образи и цветове - местен цвят ", " Теми и сюжети в изкуството ", " Художествени музеи и галерии ", " Символи и знаци ", " Традиционни и нетрадиционни материали и техники ", " Експресивност на изобразителните материали и техники ".

По предмета технологии и предприемачество (34 часа годишно) децата ще се учат да конструират и моделират, да създават модели и произведения от хартия, картон, текстил, подръчни (отпадъчни) и други материали. Те ще могат да създават дребни планове, да научават за другите специалности и за стопанската система.

Учениците ще се учат да се ориентират в размерите на произведение, показано на обикновен чертеж, да ревизират свойствата на материалите, акцент ще е и устойчивостта и издръжливостта на разнообразни структури и модели. Те ще конструират, употребявайки колела и оси, лост, макари. В тези часове ще научат и по какъв начин да пестят сила при използването на домашни електроуреди, по какъв начин да работят безвредно с принадлежности, по какъв начин да предават, одобряват и съхраняват информация.
``
Темите са: " Планиране и обработка ", " Инструменти и материали ", " Уреди, машини, механизми ", " Професии и предприемачество " и " Конструкции и модели ".

Годишните часове за физическо образование и спорт са 85. Тук има наложително и избираемо образователно наличие. Задължително е включването на лека атлетика, гимнастика и спортни игри. От избираемите области (плуване, туризъм, насочване, зимни спортове) би трябвало да бъдат включени най-малко на един спорт или една двигателно-познавателна активност. Изборът правят учителят и учебното управление съгласно квалификацията му, ползите на учениците, изискванията, опциите и традициите на учебното заведение.

Обучението по плуване и водни спортове и по туризъм, насочване и зимни спортове се осъществя, като часовете по образователен
проект могат да се групират в сходство с моделната характерност на типа спорт или спортна дисциплинираност.

Всички планове на нови стратегии за IV клас вижте ТУК .

Десети клас

Учениците ще имат по три часа седмично за български език и литература , от които 1.5 часа са за български (0.5 ч. за насърчаване на отзивчиви компетентности) и 1.5 часа за литература (0.5 ч. за насърчаване на отзивчиви компетентности). Годишният брой часове е по 54 за български и за литература.

Темите по български са: " Норми на актуалния български литературен език. Правоговорна норма ", " Правописна норма ", " Граматични правила ", " Пунктуационна норма ", " Лексикална норма ", " Възприемане, разбор и редактиране на непознат и на личен текст (езиков практикум) ". Часовете за отзивчива подготвеност ще включват обществени изявления по
цивилен проблем и писане на есе по граждански проблем.

Програмата по литература  включва:

I. Българската литература от интервала от Освобождението до Първата международна война;

I.1. " Епопея на забравените " ( " Левски " ), Иван Вазов;
``
І.2. Из „ Под игото “: главите „ Гост “, „ Новата молитва на Марка “, „ Пиянството на един народ “ (Ив. Вазов);

I.3. Из „ Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин “: „ Бай Ганьо се върна от Европа “ (А. Константинов);

І.4. „ Микеланджело “ или „ Cis moll “ (П. П. Славейков) (решението кое от двете творби да бъде включено ще се вземе след края на периода за публично обсъждане) ;

І.5. „ Обичам те “, „ Маска “, „ Две хубави очи “ (П. Яворов);

І.6. „ Да се завърнеш… “ (Д. Дебелянов);

І.7. „ Гераците “ (Елин Пелин);

II. Българската литература от периода между двете световни войни;

II.1. „ Септември “ (Гео Милев);

ІІ.2. „ Зимни вечери “ (Хр. Смирненски);

II.3. „ Повест “ (А. Далчев);

ІІ.4. „ Индже “, „ Албена “ (Й. Йовков);

ІІ.5. „ Писмо “ („ Ти помниш ли... “) (Н. Вапцаров);

III. Българската литература от периода след Втората международна война;

III.1. „ Тютюн “ (Д. Димов);

III.2. „ Нежната серпантина “ (Й. Радичков);

III.3. „ Дърво без корен “ (Н. Хайтов).

Десетокласниците ще имат по два часа седмично  математика (72 часа годишно). Учебното наличие включва тематиките: " Ирационални изрази. Ирационални уравнения ", " Прогресии ", " Статистика и обработка на данни ", " Решаване на триъгълник " и " Елементи от стереометрията ".

Обучението по  осведомителни технологии  включва главните тематики: " Обработка на информацията и връзка " ; " Създаване на наличие " ; " Решаване на проблеми и сигурност ". Обучението ще е през първия период. Повечето часове ще са проведени под формата на комбинирани уроци, в които учениците ще получават и теоретични познания, и на практика задания. Контролните ще са проби, които ще се организират за по-малко от един образователен час. Външното оценяване обгръща тест и работа по практическа задача.

Темите по  история и цивилизация  са:

1. Днешните български земи през праисторическата епоха;

2. Днешните български земи през Античността;

3. България до началото на XI век;

4. Българската страна (ХІІ − ХІV в.);

5. Българските земи под османска власт (ХV − ХVІІ в.);

6. Българско възобновление (XVIII – XIX в.);

7. България от Освобождението до края на Втората международна война;

8. България след Втората международна война до 1989 г.;

9. България след 1989 г. 

Темите по  география  са:

1. Географско състояние и граници на България;

2. Природна среда на България. Природни компоненти;

3. Природна среда на България. Природногеографски области;

4. Население на България;

5. Селища;

6. Държавно устройство и управление;

7. Стопанство;

8. Регионална география. Райони на обмисляне.

Програмата по  биология  включва следните съществени тематики: " Многоклетъчен организъм (наследственост и изменчивост; размножаване, растеж и самостоятелно развитие); " Биосфера " (популация, биоценоза, екосистема; екологични фактори); Биологична еволюция (произход и развиване на живата материя; генезис и еволюция на човека; показателства за биологичната еволюция).

Годишният брой часове е 72. Толкова са и часовете по  физика и астрономия , където образованието е ориентирано към областите: „ Електричество и магнетизъм “, „ Трептения и талази “, „ Светлина “, „ От атома до Космоса “ и „ Наблюдение, опит и проучване “.

Учебното наличие е на практика насочено, величините и закономерностите се учат в тясна връзка с техните приложения в бита, съвременните връзки и на разнообразни индустриални и енергетични решения (лазерни технологии, приложения на йонизиращите лъчения, трансформатори, електродвигатели, електрогенератори и др.), написа в представянето на програмата.

Темите за микросвета и Космоса, типовете електромагнитни талази, нуклеарната енергетика, приложенията на йонизиращи лъчения и ограничения за предпазване от тяхното нездравословно въздействие имат отношение върху образуване на теоретичен мироглед, екологично схващане и дейна гражданска позиция.

Тук се учи за първи път полевата форма на материята (електрично и магнитно поле).

72 са и годишните часове по  химия и запазване на околната среда . Темите са:

1. Характеристики на химичните процеси;

2.  Разтвори и химични реакции във водни разтвори;

3. Класификация на химичните процеси и на веществата;

4. Приложни аспекти на химията в региона на материалите;

5. Опазване на околната среда.

Програмата по  философия  обхваща четири тематични области – знание и реалност; персона и общество; критическо мислене и обосновка. Учебното наличие е структурирано към пет съществени тематики: " Начало на философското знание " ; „ Език и критическо мислене ”; „ Философското знание и действителността ”; " Политическа философия и философия на правото " и " Социална философия и философия на правото ”.

Всички планове на образователни стратегии за X клас вижте ТУК .

На уеб страницата на МОН са оповестени за публично разискване и планове на 28 обновени образователни стратегии за образованието по майчин език и приспособени образователни стратегии за лица над 16 години, които имат приключен начален стадий или са минали сполучливо през курсове за ограмотяване. Проектите на стратегии по майчин език са надлежно по турски, иврит, арменски и ромски език за възпитаници от І клас (първа година на обучение) до VІІ клас (седма година на обучение).  

Изучаването на майчин език е по избор на родителите на учениците и може да се реализира в избираемите образователни часове и/или във факултативните образователни часове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР