Десетокласници от Първа езикова гимназия във Варна проведоха своеобразен час

...
Десетокласници от Първа езикова гимназия във Варна проведоха своеобразен час
Коментари Харесай

Десетокласници от I ЕГ дискутираха темата за наркотиците със съдия от Окръжен съд – Варна

Десетокласници от Първа езикова гимназия във Варна организираха самобитен час по правораздаване на тематика опиати със арбитър Ралица Райкова от Окръжен съд – Варна. Срещата беше осъществена в границите на просветителната стратегия на Висшия правосъден съвет и МОН „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Съдия Райкова, която е приела са своя идея диалозите с учениците на тази тематика, направи къс обзор на типовете опиати, които най-често се популяризират. „ Няма безопасен опиат. Статистиката демонстрира, че даже марихуаната може да отключи такива тежки болести като епилепсия, психози, шизофрения. Не погубвайте бъдещето си! Защото даже да опитате опиат от любознание или като метод да се справите с тежък миг, първо това няма да реши казуса Ви и второ може да се окажете в съда. Оттам това ще се отрази в свидетелството Ви за съдимост и надлежно на бъдещата ви професионална реализация, тъй като няма да имате доверието на работодателите, в случай че знаят че имате присъда за опиати “, изясни съдията от Варненския областен съд. 

Учениците схванаха още, че носят наказателна отговорност, защото са навършили 14 години, като следствията от делата им ще бъдат по-сериозни. Отправиха и доста въпроси.

Съдия Райкова уточни, че дилърите се пробват постоянно да са една крачка напред, да трансформират непрекъснато формулите на психоактивните субстанции, с цел да заобикалят възбраните. Десетокласниците научиха, че от октомври предходната година в забранителния лист на Наредбата за систематизиране на растенията и веществата като наркотични към този момент е включен и хексахидроканабинола – аналог на дейното вещество в марихуаната – тетрахидроканабинола, употребен необятно като съставна част в течностите за електронни цигари (течности за вейп).

„ Не посягайте към опиатите! Не се лишавайте сами от хубавото бъдеще, което ви чака, от положителният път по който сте поели! Мислете! Най към този момент за себе си! “, прикани учениците арбитър Ралица Райкова.

Срещата с Х „ в “ в Първа езикова гимназия завърши с покана да посетят Окръжен съд – Варна, с цел да прегледат Съдебната палата и да се срещнат и с други аспекти от работата на съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР