Десетки ученици от нашата община в момента се обучават незаконосъобразно.

...
Десетки ученици от нашата община в момента се обучават незаконосъобразно.
Коментари Харесай

Алисе Муртезова: Десетки ученици от нашата община в момента се обучават незаконосъобразно

Десетки възпитаници от нашата община сега се образоват незаконосъобразно. За този сериозен проблем сигнализираха на конференция през днешния ден лидерът на листата на ГЕРБ за общински съветници Алисе Муртезова и претендентите Евгени Игнатов и Светлозар Симеонов.

„ Въпросът не търпи и ден отсрочване, тъй като касае извънредно сензитивна тематика, за която ни сигнализираха шефове на учебни заведения и тя е, че поради недовиждане, а може би и поради незадоволителна подготвеност на някои общински чиновници, на риск е изложено съществуването на 3 учебни заведения на територията на община Русе, т.е. могат да бъдат затворени “, съобщи Муртезова.

По думите й, въпросните общински чиновници са проспали или недочели Наредбата за финансиране на институциите в предучилищното и учебното обучение, като администрацията не е предложила на Общинския съвет да гласоподава съществуването на паралелките с по-малко от 10 възпитаници в ОУ Отец Паисий; - с. Тетово, ОУ Георги Стайков Раковски; - с. Ново село, ОУ Св. св. Кирил и Методий; - с. Семерджиево.

„ Решение за съществуването им няма, тъй като предложение няма! В първия работен ден, утрешния, внасяме искане до Председателя на Общинския съвет за привикване на изключителна сесия, на която да се разиска и гласоподава решение за разрешаване на паралелките с по-малко от 10 възпитаници в съответните учебни заведения. Интересен факт е, че на сесията на 11 септември 2023 е препоръчано гласуването на решение единствено за три учебни заведения, а за какво са пропуснати тъкмо тези учебни заведения и не схваща ли общинска администрация, че учебното заведение е най-важната институция в селото. Там, където още съществува, е с помощта на ентусиазма на кметовете на тези обитаеми места, на напъните на учителите, на цялата общественост “, съобщи още Муртезова и прикани всички общински съветници да се откажат от възнагражденията си за изключителната сесия, защото една сесия коства на общината не по-малко от 30 000 лв..

„ И не!, уважаеми съперници, не скачайте в този момент против решаването на казуса, обвинявайки ни в популизъм, сведете глави, тъй като ще скачате против себе си, против образованието си. Оставям на жителите на община Русе да си създадат изводите за какво администрацията е проспала това решение и кой разполага с нашия запас, на данъкоплатците. Ние всички с нашите налози плащаме заплатите на въпросните чиновници, само че образованието им е отговорност на обществото ни, на модела ни, на фамилиите ни “, сподели още Муртезова и напомни, че всичко това се случва на фона на световната статистика за демографския срив в България и изчисленията, които нееднозначно ни сочат, че през 2040 година България ще е с население под 6 милиона души.

Един от дългогодишните общински съветници Евгени Игнатов добави, че за последните най-малко 5 мандата на локалния парламент, подобен сериозен пропуск, който касае деца, не се е случвал в никакъв случай.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР