Десетки тирове ще блокират движението в София в рамките на

...
Десетки тирове ще блокират движението в София в рамките на
Коментари Харесай

Тирове тръгват към столицата за блокада и протести

Десетки тирове ще блокират придвижването в София в границите на Национален митинг на българските превозвачи. Той ще се състои на 16 май. Причината за недоволството е новият пакет за подвижност, който Европейската комисия внесе в Европарламента и следва да бъде гласуван от евродепутатите.

„ Над 120 хиляди фамилии може да бъдат изправени пред алтернативата да имигрират от страната или да сменят специалността. Новата регулация, която се планува в автомобилния отрасъл, буди безпокойствие в превозвачите в България и цяла Източна Европа.  Те към този момент се готвят за най-лошия сюжет, защото считат, че няма да бъдат конкурентноспособни и да заплащат на своите чиновници, както до момента. Това от своя страна ще докара до намаляването на приходите и всеобщи банкрути. ”, оповестиха от Съюза на българските превозвачи.

Според превозвачите, пакетът има за цел само да изхвърли от европейските транспорти фирмите от Източна Европа, безапелационни са всички в сектора.  Четири промени на процедура биха прекроили цялата досегашна активност на водачите и компаниите.

Една от точките планува водачите да се прибират на всеки три седмици в „ родните си места ”. С други думи, потегля един водач към Франция и той би трябвало да се върне до 3 седмици в България и да престои най-малко 45 часа.  Това е идеалният вид, само че той съвсем в никакъв случай не се случва поради спецификите на пазара. 

Голяма част от водачите от България отиват в Западна Европа - доставят стоката и вършат вътрешни транспорти към 2 или 3 месеца, след което се връщат у нас цялостни със стока.  Ако пък камионът се върне празен това значи хиляди евра загуби за превозвачите.

Според новите условия водачът ще би трябвало на 3-тата седмица да остави камиона и да се прибере до България – с рейс, аероплан или различен превоз. Това значи, че компаниите би трябвало да заплащат превоза на водачите сред 200 и 300 евро за маршрута в двете направления. Немалък проблем е, че през това време камионът остава без контрол, а в него постоянно има товари за десетки хиляди евра.   

По-големият парадокс обаче е, че водачът се задължава да почива на 3 седмици в „ родното му място ”, а не където той желае. На процедура, в случай че служителят желае да почива на планина или море със фамилията си, той няма да може през този период.  

Другият противоречив миг във въпросния пакет е заплащането на водачите. В момента българските и източноевропейски водачи работят на един и същи принцип. Те получават минималната заплата за длъжността си, като всички останали средства идват под формата на командировки.

Ако главната заплата на водачите е 300 евро, то за всеки работен ден, когато са на курс получават приблизително към 50 евро командировъчни. С други думи те взимат най-малко към 1800 евро.

Новият пакет планува след третия ден всеки да получава командировъчни съгласно минималната ставка на съответната страна. Във Франция тя е 7 евро на час, а в Германия 10 евро на час. В другите страни ставките са надалеч по-ниски.

Ще се получи по този начин, че нито един водач няма да желае да извършва курсове до избрани страни. Ако един камионджия ще получи 1200 евро за курс България – Испания, то при курсове до Франция и Германия, заплатата му ще стига до 3000 евро.

Отново с претекста за по-голямо улеснение на водачите, новите правила не разрешават на водачите да спят в кабините си по време на 45-часовата си отмора, която е наложителна всяка седмица.

Подобно условие води след себе си редица проблеми,  като това слага въпроса кой ще охранява камиона и стоката в него и по какъв начин лидерът ще се придвижи от паркинга на автомагистралата до съответния хотел или мотел.

На процедура в Европа няма задоволително места, на които камионите да бъдат оставяни без риск. В Германия не доближават 35 000 паркоместа. Кабините на камионите имат всички модерни улеснения и нищо не пречи водачите да ги употребяват.

Абсурдът в тази ситуация е, че водачите могат да спят на палатки до камиона, само че не и в него, макар всички улеснения, с които е оборудван.

Друга точка в новият пакет за подвижност визира „ Либерализация ” на каботажа.

Един от главните източници на финанси на водачите и превозвачите е така наречен шосеен каботаж.  В момента разпоредбите разрешават в границите на 7 дни да се създадат три курса.  С други думи в границите на седмица се разрешава курсове от три точки на Франция или друга страна да се натовари и разтовари стока.

Новите правила са поставени като „ либерализация ” на пазара, като видимо ограничаването за брой курсове отпада, но… интервалът, в който каботажът може да бъде изработен е стеснен на 5 дни, а сред двата курса трябват 2 дни отмора. Или другояче казано е невероятно да се направи каботаж сред 2 точки на страната.  

Пакетът с промени ще се разисква най-малко 6 месеца в комисии, по-късно ще влезе в Народното събрание, което ще е най-рано в края на тази или началото на другата година. Все още няма ясни сигнали от страна на българското държавно управление дали ще поддържа измененията. Те обаче може да оставят 190 000 водачи без работа у нас, а десетки компании със съществени обороти да банкрутират.

По тази причина те приготвят национално заседание в столицата на 15 май, а ден по-късно – на 16 май народен митинг пред Народното събрание. В същия ден водачи с тирове ще създадат спокойно шествие из улиците на София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР