Десетки свидетели ще бъдат разпитани в Районния съд в Смолян

...
Десетки свидетели ще бъдат разпитани в Районния съд в Смолян
Коментари Харесай

Наплив от свидетели по дело за омраза към българите

Десетки очевидци ще бъдат разпитани в Районния съд в Смолян по делото против Ефрем Моллов за религиозна дискриминация и ненавист към българите. Това стана ясно, откакто то бе отсрочено заради неявяването на Моллов. Той е упрекнат, че през май 2013 година в читалище в Смолян посредством книга е проповядвал ненавист на религиозна основа, като е апелирал за държание, противоречащо на християнската традиция и канон, употребявайки обидни и враждебни тези по отношение на български християни. Моллов е измамен под отговорност за проповядване на дискриминация посредством оповестяване на етноцентризъм и абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към „ помашки етнос ”. Ефрем Моллов живее в Норвегия.

Защитата ​му изиска в предно съвещание делото да се гледа по съкратеното правосъдно разследване. ​Вчерашното съвещание бе планувано за чуване на Моллов. Тъй като той не пристигна, делото бе отсрочено за 26 март и оттук насетне се чака да се проточи най-малко още половин година, защото ще се гледа по общия ред, което значи, че не може да се употребяват свидетелските показания от следствието и очевидците би трябвало да се привикват в съда в Смолян. По делото би трябвало да се разпитват очевидци и движимости лица, множеството от които не са от Смолян, а от Пловдив, София, Рибново, Долен.

За делото в Смолян през вчерашния ден дойде депутатът Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация дружно с членове на съдружие " Родопски хайдути ", които упорстваха за неоправдателна присъда на Моллов. Те развяха трикольори на безмълвно бдение пред съда преди съвещанието. " Днес сме тук, с цел да забележим какво ще направи българският съд с следващия случай на радикализъм в страната. Изключително рисково събитие. Г-н Моллов го познаваме от дълго време, той е добре прочут с безумията, които натвори в годините. Отлагането на делото е подигравка и насмешка с българската страна, доста се надявам да бъде доведен наложително, тъй като това следва, щом не се яви ​в съда ", сподели Сиди.

Моллов обаче не може да бъде доведен наложително в съда, защото повдигнатите му обвинявания не са тежки и надлежно не може да се приложи по закон мярката за наложително довеждане, обясниха магистрати. Според тях занапред стартира правосъдната сага по проблема с привикването и разпита на десетките очевидци, което ще сътвори компликации както на тях, по този начин и на съда, това можело да се спести, в случай че Моллов бе пристигнал в съда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР