Десетки служители на държавното радиото, музикални състави, журналисти и технически

...
Десетки служители на държавното радиото, музикални състави, журналисти и технически
Коментари Харесай

Музиканти от БНР искат 50% увеличение на заплатите

Десетки чиновници на държавното радиото, музикални сформира, публицисти и механически експерти излязоха на следващ митинг пред постройката на Българското национално радио (БНР) в София.

Те недоволстват против неналичието на бистрота и ясни критерии при разпределението на бюджета на радиото, както и против извънредно ниското възнаграждение на труда за по-голямата част от работещите в медията.

Протестиращите носят и транспаранти с надписи " Нашият живот, предан на музиката, коства 300 евро ".

Андрей Грива , от радиохора на БНР, съобщи за news.bg, че заплатите за чиновниците на радиото са прекомерно ниски. Един подобен състав се основава с години, с цел да се окомплектова състава и да има съразмерен тон. Това са хора, които са се посветили на музиката, още от образованието и това е дълготраен труд, описа той.

Според Грива заплати под 1000 лв. за София са прекомерно малко и не стигат за издръжката на едно семейство. " Ние пледираме трудовите хонорари на чиновниците на радиото да бъдат увеличени с 50%, както това се случи с нашите сътрудници в Министерство на културата ", прикани Андрей Грива.
Той добави и че музиканти, които не получават естествена заплата, отпътуват за чужбина в търсене на по-добра работа и повече пари.

Според музикантите още преди години се е схванало, че радиото е подкрепило малкия екран със 7 милиона лв. , което значи, че парите са били взети от една институцията, с цел да могат да се покрият преразходи на друга институция.

Запитан по какъв начин ще разяснява думите на премиера Бойко Борисов, че е схванал за съществуването на музикантите от БНР едвам когато са засвирили под прозорците му, Грива означи, че министър председателят просто не е бил осведомен, защото не му и работата да познава всички проблеми на страната. Когато става въпрос за културата обаче, би трябвало да се застъпи нашата част и работа, тъй като ние сме единствената институция в България, която записва български творби и попълня Златния фонд, изясни Грива.

Той настоя през есента ще се търси формула, с която трудовите хонорари на чиновниците да бъдат увеличени с 50%.

Музикантите стачкуват и против назначения в държавното радио на хора, които нямат директно отношение към работния развой в медията , за сметка на обезкръвени звена, в които липсват публицисти, звукорежисьори и други експерти.

В настояванията бюджетът на БНР да бъде повишен целево за музикалните сформира и да се усилят възнагражденията им с 50% се включиха реализатори и от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за национална музика.

Председателят на Радиосдружение " Подкрепа " в БНР Дарина Григорова желае да знае за какво в обособени звена на радиото не се назначават хора, макар належащата потребност от експерти, участващи директно в основаването и обезпечаването на радиопродукцията. Също по този начин тя попита по какъв начин се разпределят средствата за работна заплата по браншове, каква е най-ниската, междинната и най-високата заплата и по какви критерии те се образуват.

Музикантите възнамеряват да продължат с митингите си и през есента до реализиране на действителни резултати.

Протестът се провежда със съдействието на Радиосдружение " Подкрепа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР