Десетки семейства с деца все още живеят в близост до

...
Десетки семейства с деца все още живеят в близост до
Коментари Харесай

Живот до фронтовата линия: Децата от Запорожие и войната

Десетки фамилии с деца към момента живеят наоколо до фронтовата линия в Запорожка област в Украйна. И макар продължаващата война, тези фамилии отхвърлят да се изтеглят. За тях споделя Voice of America (VOA).

Село Приморское в украинската Запорожка област се намира на към 25 километра от окупираното от Русия село Василовка. Владимир, гражданин на Приморское, който сходно на други участници в тази история не е показал фамилното си име, споделя, че животът му е в непрекъсната заплаха.

" Обстрелват ни всеки ден, и денем, и през нощта. Обстрелваха и нощес, и преди два дни, а преди този момент почина съседът ми. " , споделя той пред  VOA .

Въпреки нападенията в Приморское към момента живеят към 1500 души - спрямо 4000 преди съветската инвазия. Тук има и фамилии с деца, в това число Халина, брачният партньор ѝ и седемте ѝ деца на възраст от 2 до 15 години.

" Децата не желаят да си тръгнат. Те вървят на учебно заведение тук - онлайн, само че въпреки всичко. По-големите оказват помощ на по-малките. " , споделя Халина.

Докато брачният партньор ѝ е на работа, Халина прави домакинска работа и се грижи за децата. Семейството има четири кози, крава и няколко птици. Тя споделя, че не могат да изоставят животните.

Халина споделя: " Мисля, че когато имаш лична земя, се опитваш да не я напускаш до последния миг. Някои напущат и след това се връщат. Ние също си тръгнахме за малко и се върнахме, а аз мисля, че в никакъв случай повече няма да си потегли. "

Децата на Халина прекарват по-голямата част от дните си на открито. След съвсем две години война те към този момент не се крият, когато чуят сирената за въздушна паника.

Заради честите обстрели Приморское постоянно остава без електричество. Друг проблем е водата, която локалните поданици взимат от язовир Каховка. След като язовирът се срути през юни, това, което в миналото е било водоем тук, в Приморское, в този момент е единствено тръстика и локви, разкрива VOA .

Обстрелът може и да не ги плаши, само че настъпващата зима ги плаши. Тази година държавното управление няма да оказва помощ с набирането на дърва за огрев, споделят чиновници на локалната администрация.

Анна Синковска от администрация на село Степнохирск споделя:

" За страдание тази година няма държавна стратегия, само че се обърнахме към шест благотворителни фондации. Обръщаме се към който можем, надявайки се, че някой ще помогне с набирането на дърва за огрев и палети, нещо, което можем да използваме, с цел да се стоплим. Но към момента няма нищо публично ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР