Десетки продемократични демонстранти в Хонконг, решени да стигнат докрай, остават

...
Десетки продемократични демонстранти в Хонконг, решени да стигнат докрай, остават
Коментари Харесай

Десетки остават барикадирани в кампус в Хонконг, след като САЩ подкрепиха демонстрантите

Десетки продемократични стачкуващи в Хонконг, решени да стигнат до дъно, остават барикадирани и през днешния ден в студентски кампус, обсаден от полицията, съобщи Франс прес.

В Политехническия университет към този момент от пет дни се развива най-продължителната до момента борба сред протестиращите и силите на реда от началото на вълненията през юни. Полицейското наличие очевидно е намаляло.

Положението в кампуса през днешния ден е умерено. Група непримирими деятели си подготвя храна в локален стол от дребното хранителни запаси, останали там. Плакати предизвестяват минувачите да не пушат наоколо до местата, където са струпани коктейли " Молотов ", подготвени за потребление против полицията.

Останали са едвам няколко десетки от близо хилядата протестиращи в комплекса. Някои са избягали, размествайки полицейските заграждения, или през канализацията. Повечето обаче са се предали или са били арестувани от силите на реда, до момента в който напущат региона, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пекин осъди утвърждения през вчерашния ден от Конгреса на Съединени американски щати законопроект в поддръжка на " човешките права и демокрацията " в Хонконг след месеци на митинги в китайския полуавтономен регион.

Китай е подготвен да " отговори уверено ", съобщи на конференция през днешния ден представителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. Той разкритикува остро самодейността на американския Конгрес, съобщи Франс прес.

Китай в никакъв случай няма да разреши на никого да съсипе просперитета и стабилността на Хонконг, даде да се разбере външният министър Ван И, представен от Ройтерс. Ван И споделил това на среща в Пекин с някогашния министър на защитата на Съединени американски щати Уилям Коен. Китай в никакъв случай няма да разреши на никого да подкопае правилото " една страна, две системи ", предизвестил още китайският външен министър, който е и член на Държавния съвет.

Законопроектът заплашва апропо с лишаване на специфичния стопански статут на Хонконг, даден от Вашингтон. Това е очевидна поддръжка за протестиращите в някогашната английска колония, които упорстват за общи избори, отбелязва Франс прес.

За да влезе в действие, американският закон би трябвало да бъде подписан от президента Доналд Тръмп - нещо, което съгласно осведомен източник той се чака да направи.

" Някои се надяват, че това ще накара Пекин да се откаже от дейности. Наивно мнение ", предизвести китайският таблоид " Глоубъл таймс ", считан за непосредствен до властта и прочут с националистическия си звук.

" Ако приемем съществено този американски законопроект и дадем заден ход в отношението към размириците, в Хонконг ще се форсира рухването на правовата страна и той ще изчезне от (картата на) модерния свят ", написа в материала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР