Десетки претърсени адреси, множество записи на конспиративни срещи, разговори, броене

...
Десетки претърсени адреси, множество записи на конспиративни срещи, разговори, броене
Коментари Харесай

Разкриха самоличността на шефа на шпионската група, работила за Русия

Десетки претърсени адреси, голям брой записи на тайни срещи, диалози, преброяване и предаване на пари - това е равносметката след акцията на прокуратурата и ДАНС по шпионската спекулация. Като началник на групата прокуратурата сочи някогашен управителен кадър на военното разузнаване. По информация на става дума за Иван Илиев, а в групата е и брачната половинка му.
Още по тематиката
Останалите четирима са сегашни и някогашни военни на разнообразни равнища в системата, двама от тях са настоящи, а един сега е шеф на класифицираната регистратура на Народното събрание.

Разликата с предходните шпионски афери е, че не става дума за непознати жители, разузнаващи за тяхната страна, а за наши военни, предаващи информация на друга страна.

История като от шпионски филм, само че с действителни участници от военното министерство и Народното събрание, които предават секретна информация на непозната страна за пари.

" Участниците в групата са, за жалост, чиновници, които са се клели във честност на страната си ", сподели Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Шпионската група е основана от някогашен управителен кадър на военното разузнаване, който проверяващите нарекоха " Резидент ". " Неговата съществена задача е била да построи незаконна агентурна мрежа, за тази цел той вербувал лица, които във връзка със служебните си отговорности са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО И Европейски Съюз ", заяви гворителката на прокуратурата Сийка Милева.

Обученият в Русия шпионин стиковал работата на всички участници - от военните до брачната половинка му.

" Същата се е употребява с доверие на съветските дипломати, упълномощени у нас. Тя е играла ролята на медиатор сред резидента и чиновници на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства ", добави Милева.

Записи от следствието демонстрират по какъв начин " Резидентът " коментира по какъв начин да маскират и предават информацията при срещи в заведения за хранене, на тенис тренировки или в колата си. Включително по какъв начин да счупят сим картите на телефоните си, в случай че бъдат хванати. Записи демонстрират още снимане на документи от служебните компютри на военните, преброяване на пари и промяна на валута в обмен бюра.



" Един от участниците в групата направи опит да избяга, което още един път удостоверява, че той се опасява от това, което ще последва като наказване ", заяви Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Именно Резидентът се опитал да избяга от арест при акцията, само че бил хванат в региона на съветското посолство, твърди bTV.

Петима от арестуваните остават в ареста за 72 часа, а един е под парична гаранция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР