Десетки правозащитни организации призоваха Европейския съюз да наложи санкции на

...
Десетки правозащитни организации призоваха Европейския съюз да наложи санкции на
Коментари Харесай

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Десетки правозащитни организации приканиха Европейския съюз да наложи наказания на NSO Group и да предприеме дейности за възбрана на продажбата, прехвърлянето, износа и вноса на технологиите за наблюдаване на израелската компания. Това съобщи " Гардиън ".

В писмо от 86 организации, измежду които Access Now, Amnesty International и Digital Rights Foundation, се показва, че режимът на наказания на Европейски Съюз му дава право да се насочва към субекти, които са виновни за " нарушавания или злоупотреби, пораждащи сериозна угриженост във връзка с задачите на общата външна политика и политика на сигурност, в това число нарушавания или злоупотреби със свободата на мирни събрания и сдружаване или със свободата на мнение и изложение ".

" Тези права са били неведнъж нарушавани благодарение на технологията на NSO " , се споделя в писмото. То се базира на неотдавнашни изказвания, че е бил употребен за следене на политици, публицисти, деятели за човешките права и други представители на гражданското общество.
 Палестина засече израелски шпионски програмен продукт на телефоните на висши чиновници
Палестина засече израелски шпионски програмен продукт на телефоните на висши чиновници

За първи път палестинските управляващи упрекват NSO Group в шпионаж

NSO Group твърди, че нейната технология, която е продадена на държавни клиенти от целия свят, е предопределена да се употребява единствено против нарушители и терористи и отхвърля обвиняванията в шпионаж.

Не е ясно по какъв начин страните членки на Европейски Съюз ще реагират на апела за протест. Твърденията, че унгарското държавно управление е употребило израелския програмен продукт, с цел да нападна публицисти и критици на министър-председателя Виктор Орбан, бяха посрещнати с паника в Европейската комисия. Смята се обаче, че клиенти са и други страни от Европейски Съюз, в това число Испания. Вътрешната полиция на Германия също употребява шпионския програмен продукт.

Писмото на правозащитните организации е изпратено до Жозеп Борел , висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността.
 Apple заведе дело против израелската компания за шпионски програмен продукт NSO Group
Apple заведе дело против израелската компания за шпионски програмен продукт NSO Group

За потребление на хакерски принадлежности против потребителите на iPhone
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР