Правозащитни групи призовават Лаос да освободи изчезналия китайски адвокат, който се опитваше да стигне до САЩ

...
Десетки правозащитни групи подписаха съвместна петиция, призоваваща властите в Лаос
Коментари Харесай

Десетки правозащитни групи подписаха съвместна петиция, призоваваща властите в Лаос да освободят виден китайски адвокат след съобщения, че е бил задържан в страната от Югоизточна Азия, докато се опитвал да пътува до Съединените щати.

Притесненията за Лу Сиуей нараснаха, след като той изчезна в Лаос, който се намира от другата страна на югозападната граница на Китай и отдавна е обичайна, макар и рискована, изходна точка за китайските дисиденти, опитващи се да напуснат страната.

85-те правозащитни групи от цял ​​свят поискаха от правителството на Лаос „да спре всички процеси на репатриране на Лу Сиуей и да го освободи незабавно в съответствие с международните си задължения за правата на човека“.

„Ние сме сериозно загрижени, че той е изложен на сериозен риск от принудително репатриране в Китай, където е изправен пред голяма вероятност от изтезания и друго малтретиране“, се казва в него, като също така се призовава страната да разкрие местонахождението и безопасността му.

Правителството на Лаос все още не е потвърдило дали Лу е задържан. Опитът на CNN да се свърже с лаоските власти, както и с Лу, беше неуспешен в петък.

Лу, от югозападната китайска провинция Съчуан, представлява дълъг списък от обвиняеми, смятани за дисиденти в континентален Китай през годините.

Той беше известен с това, че се ориентира в непрозрачната престъпна система на Китай, докато лицензът му не беше отнет от властите през 2021 г. след години на поемане на чувствителни случаи.

Подписалите общата петиция казаха, че Лу е „следен отблизо от китайските власти и подлежи на забрана за излизане от май 2021 г.“.

Да си адвокат по правата на човека става все по-рисковано при Си Дзинпин, най-напористият китайски лидер от едно поколение.

Стотици добре известни адвокати за защита на правата бяха арестувани през 2015 г. в това, което по-късно беше наречено „репресиите 709“.

Лу представляваше колегата адвокат по правата на човека Ю Веншенг, след като той се озова на подсъдимата скамейка за поемане на каузата на редица от задържаните при първоначалното събиране.

Съвсем наскоро Лу загуби лиценза си за практикуване, след като представляваше един от 12-те активисти, които бяха заловени от китайската брегова охрана в морето на път за Тайван, докато се опитваха да избягат от Хонконг.

Задържане свид

Базираната в САЩ група ChinaAid, която се описва като „международна християнска правозащитна организация с нестопанска цел“ и е един от подписалите петицията, заяви, че нейни активисти са станали свидетели на задържането на Лу в Лаос. Групата каза, че Лу е получил визи както за Лаос, така и за САЩ и е на път да се „събере със семейството си“.

„Имиграционната полиция арестува (Лу) пред двама служители на ChinaAid. Има малко информация за Лу след арестуването му на 28 юли“, се казва в изявление на групата.

Групата публикува видео в YouTube от момента, в който Лу е бил вдигнат. На него се виждат трима мъже в униформа и мъж, който прилича на Лу, до бяла кола Тойота отстрани на пътя.

CNN не успя да провери видеото и се свърза с China Aid за повече подробности.

Говорителят Сам Ип от Алианса за демокрация на Япония в Хонг Конг, който също подписа петицията, описа как групите се надпреварват с времето, като се има предвид „негативният опит“ на правителството на Лаос в начина, по който третира активистите в страната.

„Има истинска спешност да бъде спряно да бъде екстрадиран обратно в Китай, за да защити собствената си сигурност“, каза той пред CNN.

Китай има дълга история на налагане на забрани за излизане на лица в опит да принуди заподозрени престъпници да се предадат, да разрешат бизнес спорове или да поддържат натиск върху политически дисиденти и критици на режима.

Лаос е популярен маршрут за китайците, които се опитват да избегнат легалната емиграция. Мнозина се отправят към Тайланд, основен център за международни полети.

Но маршрутът на Лаос крие опасности.

Официално известна като Лаоската народнодемократична република, страната има едно от малкото останали комунистически правителства в света, което работи под непрозрачна еднопартийна система, чиито лидери имат близки връзки с Пекин.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР