Десетки погледи, вперени в екрани, на които тече поредната шахматна

...
Десетки погледи, вперени в екрани, на които тече поредната шахматна
Коментари Харесай

Георги Пелтеков от Accedia: Човек е удовлетворен, когато се развива в подкрепяща среда

Десетки погледи, вперени в екрани, на които тече следващата шахматна среща. Играчи, потънали в хубостта на античната игра, само че настанили се комфортно в ергономичните столове на съвременен IT офис в София. И един запалянко, разгърнал любовта си към шаха в шампионат, приет от Световната шахматна асоциация.

Представяме ви с огромно наслаждение Георги Пелтеков от, създател на шахматния шампионат Accedia Masters.

Освен това е Engineering Director в Accedia. Има 15 години опит в региона на осведомителните технологии, като е заемал разнообразни механически и лидерски позиции с фокус върху разработка на софтуерни решения и консултиране.

Ръководил е планове за огромни компании като IBM, Siemens, VW и USA Today. Присъединява се към Accedia още при основаването на компанията като Senior Software Consultant, след което заема ролята на Project Manager.

В момента той дава отговор за цялостното осъществяване на над 20 плана и управлява повече от 80 софтуерни инженери и консултанти. Георги е основател на поредицата шах шампионати под шапката Accedia Masters, които дават поле за изява както на шах фенове от IT сферата, по този начин и на професионални шахматисти и гросмайстори.

Е, Георги, шахматист ли си или програмист?

Не мога да избера едно от двете. Шахът е част от моя живот от дълги години насам, както е и програмирането. И двете са ми занимания и са оформили индивидът и експертът, който съм през днешния ден.

Повлия ли на играта ти развиването ти като експерт в IT компания?
 d
Да, бих споделил, че шахът разви у мен качества, които несъмнено ми помогнаха да се издигна до все по-високи позиции в Accedia. Сред тях са успокоение, тактика, обмисляне, систематичност и несъмнено уменията да отгатнеш хода на отсрещната страна. В същото време и работата ми като Engineering Director и екипът, с който работя ми оказват помощ в организирането на сходни събития като Accedia Masters.

Разкажи ни за Accedia Masters. По името можем да предположим, че в действителност компанията, в която работиш, не е имала нищо срещу да се занимаваш с заниманието си?

са едни от най-мащабните шахматни шампионати на територията на България за последните години. Идеята ни е посредством тях да осигурим благоприятни условия за изява, по този начин изчезнали в страната,  на шах фенове, и да запалителен интереса към шаха у IT експерти. Accedia Masters е акредитирана от интернационалната шахматна федерация FIDE и шампионатите ѝ са годни за български и интернационален ELO рейтинг.  През един от последните шампионати беше излъчен и гросмайстор на България.

В Accedia се стремим да поддържаме начинания като тази, които подтикват развиването на екипа и на промишлеността посредством обмяната на познания и умения. Всеки чиновник има цялостната независимост да предложи събития от състезателен или различен темперамент. Accedia Masters се реализира посредством мен, любовта ми към шаха и поддръжката на всички колеги-любители. Добре са известни околните връзки сред програмирането и шахмата. Посредством тях и забележимото предпочитание на доста сътрудници от сектора да се включат, самодейността получи и цялостната поддръжка на мениджмънта на компанията.  Освен шах шампионати, организираме и такива за тенис на маса и на корт, както и разнообразни Хакатони. Всички до един инициирани от сътрудници и подкрепени от Accedia.
 d
Как реагираха сътрудниците, когато им показа концепцията си за първи път?

Бих споделил, че незабавно прегънаха концепцията. Аз не съм единственият последовател на шаха и не мога да настоявам, че съм най-отдаденият. Съвсем предстоящо за мен Accedia Masters притегли много интерес и продължава да го прави няколко издания по-късно.

А след това включиха ли се в подготовката?

Да, ние въпреки всичко сме един екип и се борим за общи цели. Доста от сътрудниците отделиха от свободното си време, с цел да оказват помощ с организацията в дните на шампионата. Бих споделил, че в сходни моменти оценяваш екипа, с който си заобиколен и разбираш, че те споделят същите полезности като теб. Както в работата взаимно решаваме избран проблем, с цел да се представим добре пред нашите клиенти, по този начин и на открито умеем да се сработваме, да израстваме и несъмнено да се забавляваме дружно.

По всичко проличава, че не прекарвате времето си единствено с вперени в мониторите погледи, а и умеете да се забавлявате. Какво още не знаем за специалността на IT експерта?
 x
Вече е отживялост да си представяме програмист с вторачен в монитора взор, който прекарва цялото си време сред четири стени. Екипът ни се състои главно от софтуерни консултанти, чиято роля е освен да пишат код, само че и да вземат участие в цялостния развой по разработка на бизнес решения.

Целият този развой лишава време и сила и по тази причина в компанията се ангажираме да създадем мотивираща среда, в която всеки да може да пораства. Така да вземем за пример имаме разнообразни начинания за присъединяване в спортни надпревари, за разходки измежду природата, за йога в офиса. Благодарение и на гъвкавата ни система за придобивки, можем да избираме да се погрижим и за менталното си здраве, за физическия дух, да посетим културни мероприятия, или даже да подкрепим значима за нас обществена идея. От пандемията насам организираме и workation -и, при които компанията обезпечава престой в разнообразни вили из България, от които можем да работим отдалечено дружно в дребни групи. И още, и още. Не на вятъра да се забавляваме е част от полезностите на компанията.

Свикнахме да приказваме за гении освен в областта на изкуствата, само че и в точните науки, каквото е програмирането. Има ли в действителност щипка гений, нещо вродено, което да те направи супер добър в построяването на софтуерни решения?

Разбира се, че геният играе роля, само че по-предопределящо за триумфа ми като експерт са упоритостта да се развъртвам, както и средата, която ми оказва помощ да се движа напред. Много е значимо обкръжението ти да стимулира този гений и да ти оказва помощ да го развиваш и усилваш. От друга страна всичко може да се научи. Да, отдават ми се точните науки, само че без струпване на опит и без предпочитание да пораствам нямаше по какъв начин през днешния ден да ръководя екип от над 80 души за клиенти от повече от 20 страни.  
 x
С какво може да способства за развиването на гения компанията, в която избираш да работиш?

Изборът на компания е в действителност основна стъпка в построяването на сполучлива кариера. Аз избрах Accedia преди 10 години, когато компанията занапред прохождаше. Започвайки в стартъп имах опция да науча доста неща отвън програмирането и да развия лидерските си умения.

 От самото начало, за мен това е компания, в която пристигам с готовност за работа, която ми дава голям брой благоприятни условия за развиване. За да успееш в Accedia,се изисква предпочитание да се развиваш, уменията да се сработваш в екип, да посрещаш провокациите като експерт, да можеш да се адаптираш при изменящи се условия и несъмнено да се забавляваш. Изповядваш ли тези полезности, към този момент си част от екипа. А той се състой от позитивно-настроени хора, които са извънредно стимулирани и изобретателни. Имаш тяхната поддръжка и опит по време на плановете си и тяхната компания за по чаша бира в нашия бар на покрива, в свободното си време.

Компанията, в която работиш - Accediа, чества своя 10-и рожден ден. За едно десетилетие сте съумели да спечелите не една и две Международни Бизнес Награди на организацията Stevie Awards (International Business Awards). Изглежда като че ли сте надскочили упованията на създателите си? 

Нашата цел е да надминаваме упованията! Всеки един в екипа има огромен принос за спечелването на тези, а и на други награди. Желанието на всеки да пораства и да се развива е моторът, който оказва помощ на Accedia да се утвърди на ИТ пазара както като желан шеф, по този начин и като софтуерен сътрудник за клиенти по целия свят.

Ако би трябвало да убедиш новото потомство програмисти да дойдат да работят тъкмо при вас, какво би им споделил?

Бих споделил, че Accedia е компанията, в която мнението им ще бъде взето под внимание и ще следват самостоятелен кариерен път. Тук могат да осъществят и най-смелите си хрумвания и да намерят другари за цялостен живот, започвайки още от ден 1 в програмата за кариерен старт . По време на нея претендентите черпят опит от доста други страхотни експерти в компанията и построяват солидна основа, която им дава кариерен старт. След сполучливо довеждане докрай, ние осигуряваме и работна позиция в компанията. Accedia е едно ужасно начало за IT кариера, а и освен. Няма да сгрешите, в случай че решите да предприемете тази стъпка и да се присъедините към екипа ни.

А ето и  от историята на Accedia. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР