Десетки пловдивчани са се оказали мишена на нов вид телефонна

...
Десетки пловдивчани са се оказали мишена на нов вид телефонна
Коментари Харесай

Пловдивчани пропищяха от нова телефонна измама, има опарени

Десетки пловдивчани са се оказали цел на нов тип телефонна машинация. Схемата, в чиито капан попадат, е елементарна, само че извънредно ефикасна, изключително във време на пандемия и онлайн живот.

Подбраните жертви получават телефонно позвъняване. Насрещният глас, мъжки или женски, се показва за чиновник на една от огромните банки в страната. Под разнообразни предлози се пробва да получи информация за издадените банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране на целта. Впоследствие осъществят заплащания без знанието и единодушието на титулярите. Най-честата причина, с която измамниците оправдават позвъняванията си е, че има преводи на огромни суми без знанието им и че сигурността на парите им е застрашена. Точно това предизвика терзанието, което ловко се употребява от мнимите банкери.

В последните месеци са регистрирани стотици сигнали от пловдивчани, от столичани и в доста други градове от страната. В доста от случаите измамите са сполучливо осъществени. Полицията работи по определяне на лицата, които стоят зад телефонната машинация.

Служителите на реда и от управленията на банките припомнят на хората, че банковите институции нямат процедура да изискват посредством телефонно позвъняване или имейл преписка даването на персонални данни от свои клиенти. За да бъде ефикасна битката с сходни закононарушения, от Министерство на вътрешните работи приканват да се подават сигнали при минимум подозрение за готвена или към този момент осъществена машинация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР