Десетки паралелки в професионални гимназии остават полупразни след излязлото днес

...
Десетки паралелки в професионални гимназии остават полупразни след излязлото днес
Коментари Харесай

С бал 414,500 в Хуманитарната на трети тур

Десетки паралелки в професионални гимназии остават полупразни след излязлото през днешния ден трето класиране от акцията за банкет след 7. клас. Чакаме оферти от страна на шефовете за вероятно обединение на две специалности в една паралелка или други гъвкави решения, посредством които да се даде опция на към този момент записаните възпитаници да учат определената специалност, като в това време се резервират специалности, изясни ръководителят на комисията Рангел Райчев. На 1 август изтича крайният период на толеранса, даден от РУО – тогава началникът Иванка Киркова ще взема решение кои паралелки се закриват и това ще е дефинитивно.

В третия тур от акцията участваха 484 възпитаници, от които 356 са класирани. От признатите 153-ма са по първо предпочитание, откакто са пренаредили мечтаните учебни заведения съгласно броя останалите незаети места. От класираните младежи множеството са намерил място в професионални паралелки – 256-ма.

На този стадий остават 128 неприети на никое място възпитаници със приключено главно обучение. Сред тях има такива, които въобще не са подали заявки, както и неприети на мечтаните места. Мнозина от неучаствалите в акцията са останали на поправителни изпити. Продължават напъните ни всички да бъдат обхванати и никой да не отпадне от системата на образованието, увери Рангел Райчев. В този развой са привлечени шефове на учебните заведения и кметове на по-малки обитаеми места.

Традиционно цялостни до дупка са елитните образователни заведения – Математическата и езиковите гимназии. Сред професионалните най-добре стои ПГСАГ „ Арх. Камен Петков ”.

С най-голям бал на трети тур е момиче, признато в Хуманитарната с британски – 414,500. Със общ брой 395,500 възпитаник съумява да се класира за паралелката по компютърни науки в ПГЕЕ, а с 392 – в „ Икономическо развиване ” в СУ „ Патриарх Евтимий ”.

На другия полюс са младежи, които не са се явили на националните външни оценения или имат двойки. Те също вземат участие в акцията, само че с нула точки от НВО в балообразуването. Така да вземем за пример има признати с бал 30 т. в Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай.

Никой не желае да строи автомагистрали

Направленията с недостиг на фрагменти не могат да съберат претенденти

Нито един възпитаник не се е записал до момента да учи специалността „ Строител на пътища и автомагистрали ” в ПГСТ „ Пеньо Пенев ” и тази паралелка съвсем несъмнено няма да събере задоволително възпитаници и след третото класиране. В същото школо има и 20 незаети места в компетентност „ Външни облицовки и изолираност в строителството ”.

В ПГКИТ „ Д-р Иван Богоров ” също имат компликации с попълването на паралелките. Едва неколцина са се записали да учат по какъв начин се вършат бутикови дрехи, остават 20 свободни места. Още 24 бройки има и в „ Компютърно десениране на тъкани и кожени произведения ”. Дори и да се прибегне до сливане на двете специалности в една паралелка, това едва ли ще ги избави от закриване. 22 са незаетите места и в електронна търговия в професионалното школо.

В Механото се търсят още 16 искащи да учат автотранспротна техника и 15 за мехатроника. Проблем тази година е и напълването на дуалната паралелка „ Машини и системи с цифрово-програмно ръководство ”, която има и поддръжката на бизнеса.

Паралелка по същата компетентност не може да набере претенденти и в Професионалната гимназия по машиностроене, където никой не се е записал да учи и друга доста търсена на пазара на труда компетентност – металорежещи машини. В „ Пътностроителна техника ” остават 19 свободни места.

В Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника има 16 свободни места за „ Технологичен и микробиологичен надзор ” и 18 – в „ Технологии на биопроизводството ”.

Трудности среща и Автото, където единствено двама са решили да учат новата компетентност електрически транспорти и локомотивни вагони, поръчана от БДЖ. 19 са свободните места за спедитори, 15 – по автомобилна мехатроника.

Уникалната компетентност, която дава дефицитните на пазара на труда асансьорни техници в Професионалната гимназия по битова техника също е на ръба, търсят се още 13 възпитаници.

Средните учебни заведения срещат най-големи проблеми с попълването на паралелки по софтуерни и хардуерни технологии.

Тази година РУО и МОН утвърдиха доста уголемен план-прием в професионалните гимназии и в така наречения STEM профил - софтуерни, математически, IT паралелки. В огромната си част той няма да бъде осъществен поради по-големия интерес на учениците към профилираните учебни заведения. Процесът обаче е дълготраен и напъните ще продължат и в идващите години.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР