Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само

...
Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само
Коментари Харесай

Брацигово, Пещера и Карлово са в транспортна криза

Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само след броени дни на доста места превозвачите, които обслужват междуградските и междуселските линии, възнамеряват да преустановят обслужването им. Така хиляди хора ще останат без превоз до работните си места и учебните заведения, съобщи NOVA.
„ Това е цялостен парадокс! Да няма с какво да стигнем до регионалния град. Учениците да няма с какво да стигнат до учебно заведение ”, разяснява Десислава Манчева. Тя е майка на ученичка в 12 клас. Дъщеря ѝ всяка заран пътува с публичния рейс от Брацигово до Пазарджик, където учи. От Нова година обаче превозвачът прекратява превоза по линията и градът изцяло остава без рейсове. Родителите са принудени да търсят разновидности.> „ Начинът е родителите да се комбинираме с коли. Да отсъстваме от работа, да си взимаме отпуски, сложно… Цялата конюнктура става комплицирана за нас, тъй като детето не може да спре да учи, а ние не може да спрем да работим, тъй като би трябвало да се храним ”, сподели още Манчева. Задаващата се транспортна рецесия в Брацигово ще засегне 3 000 души. Най-потърпевши ще са работещите в регионалния град. По-възрастните пък няма да могат да стигнат до болничното заведение.
Фирмата, която прави публичния транспорт на пасажери от Брацигово към Пазарджик и назад, преди дни е изпратила писмо до общината, че от 1 януари следващата година приключва активността си поради финансови усложнения. Кметът е оповестил социална поръчка, само че до момента не се явил нито един искащ. „ Това ще бъде пагубно за всички нас. Необходими са законодателни промени, с цел да имат право общините да субсидират по някакъв метод транспортните компании. Да намерим решение, тъй че да бъдат задоволени и двете страни и най-много да запазим публичния интерес ”, разяснява кметът на Община Брацигово Надежда Казакова.
Единственият транспортьор в Пещера стопира всички рейсове до Брацигово, Пазарджик и Пловдив. Без да получава задоволително дотации от общините, твърди, че е нерентабилно да продължава да вози пасажери. „ Цените на горивата скочиха три пъти, което е доста висок растеж за нас. Не може да увеличим толкоз доста билетите, по отношение на пътуващите. Имаме включени и тол такси. 70% от пътуващите просто липсват, нямаме задоволително пасажери ”, сподели началникът на автогарата в Пещера Николинка Василева.
Карлово - градът на Левски, също изпадна в транспортна рецесия, откакто единственият транспортьор, изпълняващ шестте междуселищни линии, разгласи, че стопира по финансови аргументи. Така общината незабавно трябваше да откри нов транспортьор. От Националното съдружие на автобусните превозвачи настояват, че близо 70% от компаниите в бранша са в спокоен банкрут. От сектора упорстват за 40% нарастване на дотациите от следващата година, а в този момент на ход е страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР