Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село

...
Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село
Коментари Харесай

Загробили тайно десетки животни край пловдивското село Марково

Десетки нелегално загробени животни откриха в землището на пловдивското село Марково след сигнал от жителите на обитаемото място. Проверката е потвърдила, че животните са заравяни през последните месеци без да се съблюдават санитарните правила.

Неприятната миризма наоколо до кравефермата е осезаема. Видимите остатъци от мъртви животни са разхвърляни към обекта на компанията " Шато Марково ", в която се отглеждат и овце, съобщи.

" Имаме постъпили тъжби от притежатели на прилежащи парцели и във връзка това, че се изхвърлят торове в лозовите им масиви. Неколкократно сме уведомявали притежателя на кравефермата да вземе съответните ограничения. Такива обаче не са взети, в този момент се надявам да се задейства ", съобщи кметът на Марково Десислава Терзиева.

При първичния оглед, притежателят на фермата Стефан Йосифов декларирал единствено " Сгреших! ". Той посочил едно от местата, където заровил животни, други три обаче били открити от Терзиева и полицията. Там са открити трупове на овце, агнета и телета .

В инспекцията са се присъединили всички институции, които управляват активността на фермите в страната - Агенцията по сигурност на храните, Басейнова дирекция, Инспекцията по околната среда и водите.

Мястото, където е установено загробването, не е в съгласие с Басейнова дирекция и другите институции, както изисква законът.

" Случаят не е известен инсинератор за умрелите животни, не е осъществено трупосъбирането и надлежно изгарянето. Извършено е загробване на място, което съгласно мен е незаконно ", добави доктор Христо Кацаров от БАБХ в Пловдив, отдел " Здравеопазване на животните ".

След установените нарушавания на закона от полицията се чака да рапортуват резултатите от огледа на районната прокуратура.

" Може да се вземе разрешителното на обекта, при систематични и груби нарушавания, в случай че продължава по този метод на нарушаване на законодателството за ветеринарномедицинската активност ", сподели още доктор Христо Кацаров.

Районът с труповете на животните ще бъде разчистен и дезинфекциран още през днешния ден. Вече е известена компания, която ще изрови измрелите животни и ще ги извози до екарисаж.

От Басейнова дирекция - Пловдив са подали сигнал до " ВиК ", които да следят резултатите от пробите, с които замерват питейната вода в района.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР