Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от

...
Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от
Коментари Харесай

Десетки нарушения при проверки на качеството на храните в училищата и детските градини

Десетки несъответствия и нарушавания са установени при инспекции, разпоредени от ВАП, на кухни и кетъринг сдружения, осигуряващи храна за детски градини и учебни заведения в страната, оповестиха от обвиненито.
Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) да извърши инспекции на територията на страната за установяване на качеството и сигурността на храните от кухни на детски градини и на учебни заведения, както и на всички кетъринг сдружения, осъществяващи изхранването в детски градини и учебни заведения.
Действията бяха стартирани при започване на образователната година. От констатациите на органите на БАБХ излиза наяве, че наред с осъществяване на нормативните условия (спазване на периода на валидност на суровините и храните; обезпечаване на персонални защитни средства, миещи и дезинфекционни средства; показване на настоящи записи към внедрените системи за ръководство на сигурността на храните; доставка на храни с самостоятелно опаковани принадлежности и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона.
При осъществените 1644 извънпланови тематични инспекции в детски кухни майки и учебни столови бюфети и обектите по Закона за храните на територията на учебните заведения за подготвяне на храна на място и в обекти вид кетъринг, са установени несъответствия, за които са връчени 41 бр. наставления и 2 бр. актове за определяне на административни нарушавания.
Предписанията са за открити несъответствия по отношение на сграден фонд и софтуерно оборудване; предложение на храни, които не дават отговор на Наредба № 8/04.12.2018 г; необявяване на алергени в храните; неспазване програмата за образование на личния състав съм системата за сигурност на храните; погрешно предпазване на храни; липса на задоволително количество позволен биоциден препарат за стерилизация и съблюдаване инструкции за употреба; липсват термометри в хладилните уреди за предпазване на храни и за погрешно предпазване на храни.
При осъществените 1229 извънпланови тематични инспекции на кухни към детски градини и на кетъринг сдружения, осъществяващи изхранването на детски градини и учебни заведения, са установени несъответствия, за които са издадени 25 наставления на кухни към детски градини и 7 в кетъринг сдружения.
Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и софтуерно съоръжение, липса на записано транспортно средство за транспорт на обедното меню от централната постройка към филиала на детска градина, предложение на храни, които не дават отговор на Наредба № 8/04.12.2018 година
Издадените наставления в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за установени несъответствия по сграден фонд и съоръжение, непредоставяне на доказателства за осъществяване на вътрешно мониторинговите стратегии за проби храни и отривки, в един обект е открито погрешно предпазване на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно оборудване.
Извършени са общо 2873 инспекции, при които са издадени 73 наставления и са формирани 2 акта за определяне на административно нарушаване. Целта на предоставената от ВАП инспекция е застраховане на условията на Закона за храните - храната да е годна за консумация и да не съставлява заплаха за детското здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР