Десетки наши сънародници сменят адресните си регистрации от Кюстендил в

...
Десетки наши сънародници сменят адресните си регистрации от Кюстендил в
Коментари Харесай

Скандал заради шофьорските книжки на българите от Западните покрайнини

Десетки наши сънародници сменят адресните си регистрации от Кюстендил в столицата поради отвод от КАТ – Кюстендил да им издадат шофьорски книжки. Скандалът гръмна в понеделник, а с казуса се зае и генералният консул на българите в Ниш, Едвин Сугарев.
„ Всичко стартира от началото на тази година. Първоначално при мен пристигнаха 6 момчета, които имат непрекъснат адрес и персонална карта в България. Те учат в кюстендилските гимназии и тази година ще са зрелостници. Платили са си за шофьорски курс, изкарват го сполучливо и отиват в КАТ. От там им споделили, че нямат бащино име и поради това не могли да получат свидетелствата си за правоуправление на МПС “, изясни ръководителят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов, написа Монитор.
Малко след първият сигнал последвала безусловно вълна от хора, които всекидневно се жалвали в КИЦ-а. Стигнало се даже до неуместната обстановка нашите от Западните околности да си сменят адресните регистрации единствено и единствено да си вземат книжките.
„ Всичко това се случва единствено и само в КАТ – Кюстендил. В другите градове не е по този начин. Как до момента ставаше да им издават книжки, а към този момент не може. По тази логичност децата, които приключват в гимназиите в регионалния град също не би трябвало да получат тапия “, обясни обстановката Николов.
Масово пък от Западните околности напирали за поданство и книжки в Кюстендил, с цел да могат свободно да пътуват в Европейски Съюз. „ Ако са български жители имат права, както всички в България. Проблемът е, че отхвърлят на хора с българско поданство и то без документално пояснение. Защо въобще ги одобряват да карат курсове като не им дават шофьорски книжки? Сега част от тях би трябвало да карат курсовете и тук. Един тип би трябвало да заплащат двойно “, сподели още Николов.
С казуса се е заел и генералният консул на България в Ниш, Едвин Сугарев. Той е алармирал със свое писмо ОДМВР – Кюстендил. Демократичният съюз на българите в Босилеград също упорства за незабавна инспекция от вътрешния министър Младен Маринов. „ Демократичният съюз на българите остро стачкува против сходни действия, с които се лимитират правата на българите живеещи в Босилеград на съображение българско поданство. Правата на българските жители от Босилеград са равни с правата на българските жители живеещи в България и са обезпечени с Конституцията и законите на Р България. Следователно, не могат да бъдат оспорвани и ограничавани от който и да е.
Призоваваме Министерството на вътрешните работи на Р България да проверява този случай, който огорчава българите от Босилеград и уронва престижа на Р България като страна майка и настойничка на всички българи по света “, показаха в своя декларация и от Демократичния съюз на българите в Босилеград.
По мотив казуса от ОДМВР – Кюстендил оповестиха, че свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства се издават от бранш „ Пътна полиция “ при ОДМВР – Кюстендил по непрекъснат адрес на заявителя при съблюдаване на нормативно избрани правила за нужните документи и условия. В бранш „ Пътна полиция “ – Кюстендил се издават свидетелства за ръководство на моторно транспортно средство на лица, които са открили нормалното си престояване на адрес в Кюстендилска област. Уточняваме, че едно и също лице може да има единствено едно удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство, издадено от страна - членка на Европейския съюз. При подозрения или постъпили сигнали за лица, които са показали непрекъснат адрес на територията на Кюстендилска област, само че живеят и работят отвън България, а са внесли заявление за издаване на СУМПС и са подписали декларация с погрешно наличие, се вършат инспекции и се уведомява съответната прокуратура.
Издаването на СУМПС от бранш „ Пътна полиция “ на ОДМВР – Кюстендил се реализира при прецизно съблюдаване на европейското и българското законодателство. Откази за издаване на СУ МПС не са правени на учредения, които не са планувани в нормативната уредба, като прецизираме, че непрекъснатият адрес на жителите не постоянно се припокрива с адреса на нормалното им пребиване, оповестиха от ОДМВР - Кюстендил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР