Десетки нарушения са открити при проверки за изпълнението на техническите

...
Десетки нарушения са открити при проверки за изпълнението на техническите
Коментари Харесай

Откриха десетки нарушения при проверки за качеството на горивата

Десетки нарушавания са открити при инспекции за осъществяването на техническите и качествените условия към течните горива, разпоредени от Върховната административна прокуратура.

 Прокуратурата разпореди инспекция за качеството на горивата Виж още

Налице са данни за закононарушение по чл.231, ал.1, вр. чл.228, ал.1 Наказателен кодекс - за продажба на промишлени или селскостопански артикули в обилни количества или със забележителна стойност, неотговарящи на условията, оповестиха от държавното обвиняване.

От там допълват, че инспекциите за правда по съблюдаване на осъществяването на техническите и качествените условия към течните горива, нормите за наличие на олово, сяра и други нездравословни субстанции (замърсители) в тях са част от проекта за активност на ВАП за 2020 година, като се били предоставени на ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).

В осъществяване на акта по реда на надзора за правда в прокуратурата е получен отчет от ДАМТН, че са тествани 243 обекти, измежду които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни хранилища. Извършените инспекции са планови, с взимане на проби - 230, от които 40 са приключили с доклад; взаимни инспекции с Министерство на вътрешните работи - 12, от които 1 с приключила с отчет. Извършена е и една по сигнал на жители. Взети са 371 проби от течни горива, 128 от бензин А-95Н, 3 от бензин А-100Н, 212 от горива за дизелови мотори и 28 от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10 несъответствия с условията на нормативната уредба. В резултатите от отчета на ДАМТН написа още, че са регистрирани 8 или 2,16 % несъответствия с условията за качество - от взетите и изпитани проби. Установени са и 2 несъответствия с условията за наличие на биокомнонент - 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови мотори от съответните обекти и се показват в несъответствия на условия за качество по индикатор - „ пламна температура “ (0С), на условието за наличие на биогориво в течно гориво, на условието за наличие на биогориво в течно гориво по индикатор - „ Съдържание на метилови естери на мастни киселини “ (FAME), на условията за качество по индикатор - „ общо онечиствания “ mg/kg.

В резултат на инспекциите са наложени 15 насилствени административни ограничения както следва:

- 6 наложителни наставления за краткотрайно прекъсване разпространяването на течно гориво и две заповеди за използване на насилствена административна мярка;

- 4 наложителни наставления за възбрана разпространяването на течно гориво и две заповеди за използване на насилствена административна мярка;

- 1 наложително наставление за евакуиране.

Съставени са и три акта за определяне на административни нарушавания (АУАН) при откритите несъответствия с условията на нормативната уредба, при осъществените инспекции през интервала от 11.06.2020 година до 11.08.2020 година, в това число за открити несъответствия с условията за качество .

От ДАМТН са съобщили на ВАП, че предстоят сформиране и връчване на 5 акта за открити несъответствия с условията за качество, както и сформиране и връчване на още два за открити несъответствия с условията за наличие на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 наказателни постановления за открити несъответствия с условията за качество на обща стойност 80 000 лева, както и издаване на две наказателни постановления за открити несъответствия с условията за наличие на биокомпонент на обща стойност 100 000 лева .

В резултат от инспекциите е изтеглено от разпространяване 39 183 литра гориво за дизелови мотори. Въз основа на систематизираната информация, материалите за разкритите нарушавания на условията за качество на горивата са изпратени на ВКП по отношение на съществуването на данни за закононарушение по отношение на стартирането в продажба на недоброкачествени промишлени артикули.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР