Десетки нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите

...
Десетки нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Открити са десетки нарушения, свързани с подвижните урни


Десетки нарушавания при разкриването на преносими изборни секции за изборите през юли откри Министерство на вътрешните работи, съобщи по време на чуването си в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков. Той даде образци за областите Разград, Пазарджик, Хасково и Търговище.

В област Разград са били осъществени 148 инспекции във връзка данни за нарушавания при разкриването на преносими изборни секции по отношение на парламентарните избори на 11 юли. В някои от тях е имало данни, че подписът на заявките от жители за разкриването на такива секции не е същински.

Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства - в Исперих те са 13, в Кубрат - три, в Разград - шест, а в Лозница - четири. По думите на Рашков са били издавани медицински документи с погрешно наличие, а каузи има формирани и против длъжностни лица от общините, записали такива документи. Голяма част от жителите са обяснили, че не са подавали заявки за гласоподаване с преносима секция, както и че подписите под заявките не са техни и че не познават лекаря, който ги е издал, изясни министърът.

Рашков заяви още, че в едно районно полицейско ръководство представители на партия Движение за права и свободи са отправили закани към шефа и са се заканили, че Движение за права и свободи ще предприеме дейности, в това число цивилен арести на чиновници на Министерство на вътрешните работи. Междувременно са постъпили сигнали против дейности на служители на реда, като при инспекция жалбоподателите са показали, че те не са били заплашвани или обиждани от служители на реда, не са били нарушавани техните права, не са желали да подават жалбите, а сигналите са били писани от юристи, които не познават.

В Пазарджик е имало формирани 202 преписки за нарушавания с преносими секции, като за изборите през ноември те са 287. За изборите през юли са били формирани 38 досъдебни производства, а през ноември - 18.

По мотив изборите през юли в област Хасково са били осъществени инспекции в няколко общини, като е имало сигнали за нарушавания при общо 798 заявки за гласоподаване с преносими секции. В област Търговище има формирани пет досъдебни производства.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР