Подкрепяният от Китай пристанищен проект в Перу ще бъде „вратата от Южна Америка към Азия“, казва служител

...
Десетки кранове повдигат блокове, тежащи няколко тона, и ги пускат,
Коментари Харесай

Десетки кранове повдигат блокове, тежащи няколко тона, и ги пускат, за да се компактират почвата на площ от приблизително една квадратна миля на тихоокеанското крайбрежие на Перу, част от най-амбициозния пристанищен проект на Китай в Латинска Америка, предназначен да улесни търговията между регионите

От FRANKLIN BRICEÑO Associated Press 22 август 2023, 23:53 Най- амбициозен пристанищен проект в Латинска Америка, предназначен да улесни търговията между регионите.

Пристанището на Чанкай, на 60 километра (37 мили) северно от перуанската столица Лима, ще бъде „вратата от Южна Америка към Азия“, каза Марио де лас Касас, мениджър по институционалните въпроси на COSCO Shipping, китайска държавна компания, която е мажоритарен собственик на проекта.

Де лас Касас каза, че проектът на стойност 1,3 млрд. долара предлагат директен маршрут до Китай с намаление на времето за пътуване за кораби от 10 дни. Представители на COSCO казват, че корабите, пътуващи от Южна Америка до Китай, обикновено отнемат повече от 45 дни със спирки в Централна Америка, Мексико или Съединените щати.

Предлагайки дълбоководно пристанище, Chancay ще може да обработва контейнерни кораби, които не могат да акостират другаде в Южна Америка.

De las Casas каза, че пристанището е част от китайската инициатива "Един пояс, един път". „Китай инвестира в инфраструктура и логистика по света от години. Има пристанища в Гърция, в Испания, в Африка, по целия свят."

Айзък Б. Кардън, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир - който е проучвал морските дела на Китай - изчисли, че към юли 2020 г. е имало най-малко 95 пристанища в света, управлявани изцяло или частично от китайски капитал.

Кардон, бивш помощник-професор в Китайския институт за морски изследвания на Военноморския колеж на САЩ, каза, че „Chancay е стратегическа инвестиция за COSCO, най-голямата и най-конкурентната в световен мащаб държавна корабна компания в Китай.“

„Този ​​дългосрочен проект отразява съгласувана китайска стратегия за разширяване на морската търговия и логистичен отпечатък до всички ключови морски точки по света", каза той.

Този глобален пристанищен хазарт от страна на китайски фирми поражда загриженост сред официалните лица в САЩ.

„Виждам загрижеността от търговска гледна точка“, каза Делас Касас, служител на COSCO, посочвайки, че китайската държавна компания присъства в 37 пристанища по света, включително в Лос Анджелис, Калифорния.

COSCO Shipping задържа 60% дял в пристанището Chancay, като Volcan от Перу държи останалите 40%.

Първият му етап трябва да бъде завършен до края на 2024 г. Контейнерите ще пристигат и напускат пристанището през 1,8-километров тунел, чиято конструкция беше спря през май след срутването на част от повърхността.

Компанията казва, че работата в района на тунела ще бъде подновена през следващите няколко дни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР