Десетки кораби с украинско зърно чакат от дни да влязат

...
Десетки кораби с украинско зърно чакат от дни да влязат
Коментари Харесай

Нова криза с износа на украинско зърно - задръствания от кораби в Сулинския канал

Десетки кораби с украинско зърно чакат от дни да влязат в румънското пристанище Сулина. Сулинският канал е най-удобния маршрут за корабите от украинските дунавски пристанища да стигнат Черно море. Украинските експортьори упрекват румънските управляващи, че поради големите тапи губят по половин милион $ дневно.

Сулина - най-източното пристанище на Европейския съюз. Разположено е на Дунавската делта. На устието на Сулинския канал. От Черно море го разделят по-малко от 10 километра. Заради пълноводието на канала, от началото на войната, то се трансформира в един от най-предпочитаните направления за украинските експортьори.

Само предишния месец 400 кораба минаха през канала, споделя Михай Калин, основен машинен инженер.

Преди войната, 70% от износа на Украйна, е бил през морските пристанища на страната. Те са блокирани от съветските сили, за разлика от дунавските пристанища на Украйна, които не престават да работят.

Ако войната не свърши скоро, през канала ще преминат кораби, колкото в никакъв случай до момента, добавя Михай Калин.

Украинските експортьори настояват, че в Сулина ревизират по пет кораба дневно, което е с пъти по-малко от нужното. Основна причина за огромното очакване е, че Румъния не разполага с задоволително лоцмани, които да преведат плавателните съдове през канала.

Започваме работа още в първите часове на нощта и свършваме, когато слънцето залезе, споделя Габриел Данила-Михалча, лоцман.

Докато не бъдат отблокирани украинските морски пристанища, Украйна се надява да изнася през Румъния по 700 000 тона зърно на месец, които би трябвало да стигнат до страните в Северна Африка и Азия. Но с чакането в Сулинския канал това мъчно може да бъде реализирано.
Украински експортьори настояват, че някои кораби би трябвало да чакат по две седмици в Сулина, с цел да преминат канала.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР