Десетки класни лекоатлети пристигат идната седмица за да стартират в

...
Десетки класни лекоатлети пристигат идната седмица за да стартират в
Коментари Харесай

Маратон Варна 2019 привлича елитни атлети от цял свят в Европейския град на спорта

Десетки класни лекоатлети идват идната седмица с цел да започват в Маратон Варна. Поредното, четвърто издание е планувано за идната неделя, 12 май, събитието още веднъж е част получилата към този момент голяма известност атлетическа верига под мотото „ Бягането като метод на живот “.

Поредицата от маратони започва на 31 март в Стара Загора и ще приключи есента с Wizz Air София Маратон на 13 октомври. Проектът е напълно съгласуван с политиката на Министерството на младежта и спорта за развиването и популяризирането на бяганията.

Наред с феновете, на старт тази година ще застанат доста елитни маратонци. Те идват в морската ни столица с влиятелни визитки и с упоритост да подобрят върховете на трасето. В класическата отдалеченост на 42.195 км още веднъж ще забележим Ахмет Насеф.

Представителят на Италия, който е с марокански генезис и е женен за българка ще пази купата си от предходната година и ще гони трета победа за последните 4 години във Варна.

Сред елитната група ще бъде и вторият от предходната пролет Абел Роб, представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се укрепва от спечелилия на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава единствено с 3 секунди в инфарктен заключителен спринт Ахмет Насеф. Във Варна ще забележим още Юсеф Сбаи от Мароко и Ендрю Мангата от Кения, които се подредиха надлежно трети и четвърти в Стара Загора. Всички като се изключи Роб си осигуриха присъединяване в борбата за огромния джакпот от 20 000 лева, защото приключиха под 2.25 ч. преди месец в града на липите при мъжете.

С място в разногласието за
джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45 ч. Кенийката сензационно бе изпреварена тогава от Вира Овчарук. „ Страшно скърбя, че не мога да опитам да продължа победната си серия и във Варна, само че имам дълготраен ангажимент към Маратона в Дъблин, който е на 5 май, “ съобщи украинката. За сметка на това Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да усъвършенства личния си връх на трасето.

Припомняме, че Рут се прочу с това, че две следващи години завоюва независимо огромните
бонуси от по 20 000 лева, като най-добре показала се в българската маратонска верига.

Тя обаче ще срещне мощната опозиция на сънародничката си Джейн Мбого, идваща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Още една атлетка добавя кенийската тройка - Каролин Чероно е с персонален резултат 2.40 ч. от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде показана от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.

Авторитетни състезатели и в полумаратона. Много авторитетна ще и групата на предстоящите водачи в полумаратона. На старт по 21-километровото трасе ще застанат най-малко трима кенийци. Хилари Майо играч с така наречен „ сребърен етикет “ на ИААФ и персонален връх 1.01 ч. Вайклиф Бивот също е от „ сребърната колония на ИААФ “, победител на Маратона в Загреб, а персоналното му достижение в класическата отдалеченост е впечятляващите 2.09:55 ч. Матю Косгей пък е първенец от Маратона в Букурещ в 10-километровата отдалеченост тази година с резултат 29:15 мин.

При дамите кенийската школа ще бъде показана от Рут Мбата, тя има персонален връх 1.13:16, във визитката й е вписана купа на 21 км от Стара Загора преди месец. Джейлани Кемутай е със подобен личен връх 1.13:13 ч. и победа на маратона в Познан (Пол). Еулитер Тануи пък има 2.38 ч. за 10-ото място на Маратона в Барселона, персоналният й връх на класическото разстояние е 2.34 ч. Елитната група се добавя от мароканката Абида Езамзами.

Тази година Варна е с купата „ Европейски град на спорта “, което ще направи събитието още по-колоритно, особено и предстоящо. Във връзка с самодейността още от в този момент уредниците възнамеряват доста съпътстващи интензивности, които да трансфорат маратона в същински празник за жителите и гостите на града. Осигурен е рекорден награден фонд, както и предметни награди от сътрудници за най–добре класиралите се български състезатели в трите дистанции.

Участниците ще могат да избират сред три дистанции – класическата от 42,195 км, 21 км и 10,5 км, което е причина да се включат всички фенове на бяганията в България. Състезанието е в формалния календар на Българска федерация по лека атлетика, поканени са всички лекоатлетически клубове и бегачески организации от страната.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос на 2 км, който ще е част от самодейността Световен ден на предизвикването. Това е най-голямото спортно събитие за всеобщ спорт, което се организира под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – проведено или самостоятелно.

Записванията за 2 км са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава опция на всички искащи да се включат в този ден, без значение под каква форма, с най-малко 15 минути дейни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи ваучър за своето присъединяване и ще взе участие в лотария за доста награди (велосипеди, топки, раници, спортни екипи доста други). Както всяка година сътрудник са Сладоледи Изида, които са обезпечили сладоледи на всички участници в градският крос.

Новото тази пролет е включването в програмата на формалното награждаване на призьорите от Националната универсиада, на която Варна като Европейски град на спорта е хазаин през 2019 година Ето и цялостната стратегия на Маратон Варна – 2019, Световен ден на предизвикването, 12.05.2019:

07:30 – 09:15 ч Записване на участниците отдалеченост 2 км
09:20 ч Официално разкриване на Маратон Варна и Деня на
предизвикването
09:30 ч Старт Маратон Варна
09:40 ч Старт – Дистанция 2 км
10:30 – 11:00 ч. Теглене на лотария с предметни награди (за всички
участници на 2 км)
11.00- 11.30 ч. Награждаване на дистанции: 2 км, 10.5 км. и 21 км.
12:00 – 13:00 ч Награждаване НАЦИОНАЛНА ЛЯТНА УНИВЕРСИАДА ВАРНА 2019
13:00 – 13:30 ч. Награждаване 42.195 км.

Маратон Варна ще бъде по одобреното трасе, което през предходната пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина с цел да направи надпреварата по-комфортно за участници и фенове.

То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите. Старт/финалът още веднъж е на площад „ Независимост “ пред Операта тъкмо в 9.30 ч., само че след прекосяването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там към този момент се вие по алеята около самия бряг. Така бегачите още веднъж ще бягат измежду зеленината на парка, само че този път пред очите им ще бъде и морският небосвод. И в този момент участниците имат следния избор:

- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения)
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения)
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на присъединяване имат единствено
навършилите 18 години към деня на състезанието).

Можете да се включите и като доброволец, уредниците набират искащи да оказват помощ по застраховане на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта - разпределяне на листовки и подкрепяне на записването.

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат построени на всеки 5 км и на старт/финала съгласно условия на ИААФ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР