Десетки картини на легендарни български художници се продават онлайн в

...
Десетки картини на легендарни български художници се продават онлайн в
Коментари Харесай

Онлайн продавалникът прелива от картини на родните класици С...

Десетки картини на именити български художници се продават онлайн в OLX и съвсем никоя от тях не се предлага със документ за достоверност. В момента ценителите могат да си купят рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лв., две картина на Георги Божилов - Слона на цени от 2000 и 12 500 лв., Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и кой ли още не. 500 лв. пък е картина на Радул Шишков. Уникално предложение е първокласен албум на Кристо и Жан-Клод, публикуван в 1000 броя и подписан персонално от авангардиста. Той се предлага за 9000 лв.. Акварелите на Дечко Узунов са сред 1500 и 1700 лв.. Маслен портрет на Тодор Живков и Ленин - 50 лв..

Всичко това се търгува на юнашко доверие, гарнирано с някаква забавна история към придобиването им. 99% от картините, които се оферират в продавалника, са без документи - нямат документи за достоверност или за еднаквост. Ако поискаш от търговеца, ти споделят да сложиш каруцата пред коня - ще го създадем, само че откакто купиш картината.

Столичанин продава сега рисунка на Димитър Казаков - Нерон, за 3250 лв.. Творбата е от средата на 80-те години, когато художникът рисува сред 10 и 20 такива работи дневно. Не се предлага със документ за достоверност. „ Не съм вадил, само че мога да извадя. Купих я от различен човек и съм сигурен за себе си, че е оригинал. Кой ви е споделил, че би трябвало да се издават документи “, недоумява продавачът на Нерон.

Той изяснява, че документът за достоверност се издава от експерт по творчеството на съответния художник и този документ е друг от идентификацията на картината. Едната диплома коства 350 лв.. Другата е 30 лв. и се издава от комисия в Националния исторически музей.

„ Ментетата потеглиха оттова, че им вадят идентификации, а не документи за достоверност. За идентификацията се събира комисия от 5 души от НИМ, като в нея от време на време влизат секретарката и чистачката. По закон тя не е документ за достоверност, а за еднаквост - че дава отговор на фотографията и на размерите “, изясни продавачът. Ако купувачът упорства, ще получи документ след обзор от експерта по Димитър Казаков - Нейчо Дойчев. Това обаче може да стане, откакто стане сделката.

Варненец продава забавен скеч на Златю Бояджиев за скромните 495 лв.. Представлява ескиз върху картон с туш, молив и гуаш - евентуално за илюстрация по книга на Миклош Вереш. „ Нямам документ - той коства към 350 лв.. Придобил съм творбата от негови родственици. За документ би трябвало да се върви в София - да се сертифицира подписът, комисия се събира - лападжии са огромни. Ако извадя документ, би трябвало да я дам не за 495, а за 1200 лв. “, споделя продавачът на Златю. И прибавя: " Който желае да я вземе, да си я сертифицира ". Варненският продавач споделя, че се разделя с ескиза единствено тъй като има потребност от пари. Преди две години е продал маслен портрет на Златю Бояджиев за 1800 лв.. Изпратил го без проблеми с куриерска компания.

Пловдивчанин пък предлага и невероятна картина на Георги Божилов - Слона, за 12 500 лв.. И тя няма документ за достоверност, само че пък има забавна история към придобиването <210> - била подарена от Слона на калекото на настоящия <210> собственик преди години. Двамата били другари и пиели дружно. „ Не съм изкарал документ, само че в градската изложба гледаха картината и ми споделиха, че могат да изкарат. Ако някой желае да купи картината, ще изкарам документ “, изясни той.

Гилдиите:

Председателят на Пловдивското нумизматично сдружение Петър Неделев, който е и търговец на старинни предмети, измежду които от време на време се появяват и картини, предизвестява да не се взимат картини на гола религия и джентълменско доверие. „ Пазарът сега гъмжи от ментета и аз по тази причина към този момент заобикалям да закупувам, като ми предложат остаряла картина “, споделя той.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева също предизвестява за имитации. „ Може би са колекционери, които са ги купували преди години, и в този момент ти продават. Но би трябвало да се внимава. При нас за елементарна модерна картина хората желаят документи “, споделя тя.



Комисията:

Художничката Моника Роменска е член на комисията, която издава разрешителни за експорт на произведения към Градската художествена изложба. Не приема картини на огромни художници да се продават в онлайн продавалници. „ Така принизяваш изкуството на едно ниво с „ Търся тоалетна паница “. Това, че има доста картини в продавалника, не значи, че има и качествени. Хората в този момент не купуват - пазят си парите, тъй като не знаят какво ще се случи “, споделя тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР