Десетки жители на пазарджишкото село Мирянци сигнализират за масови напуквания

...
Десетки жители на пазарджишкото село Мирянци сигнализират за масови напуквания
Коментари Харесай

Кариера за пясък и чакъл ли напуква къщите в село Мирянци?

Десетки поданици на пазарджишкото село Мирянци алармират за всеобщи напуквания на къщи наоколо до кариера за рандеман на пясък и трошляк.

Снимка: btvnovinite.bg

Концесионерът, който добива инертни материали на към 300 метра от домовете им, твърди, че съблюдава всички условия на страната.

Независими специалисти обаче приканват за задълбочено проучване на региона.

Снимка: btvnovinite.bg

Договорът за концесия на кариерата е от 2013 година Разрешената дълбочина е 25 метра, само че концесионерът твърди, че копае единствено на 10.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Понеже изсмукват с една помпа на доста огромна дълбочина пясък, земните пластове отиват към тях, всичко се размества, селото си отпътува “, споделя Ангел Джоков от селото.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Водата се засмуква дружно с баластрата и я връщаме назад в езерото, т.е. ние нямаме водопонижение. Няма придвижване на земните пластове, няма намаляване на водата “, отговори концесионерът Ангел Кърджев.

Той увери, че е подготвен виновните институции да създадат нужните замервания.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорно за контрола по добива е Министерството на енергетиката. Тяхна инспекция преди месец не е разкрила нарушавания и не виждат смисъл от повторна, споделиха за bTV от ведомството. Строителният инженер Димитър Куманов обаче вижда потребност от проучване на земните пластове.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Водата, която изнасят непрестанно, засмуква тези пясъчни частици. Независимо, че връщаш незабавно, може да оказва локално въздействие върху равнището на подпочвените води, това равнище да спада, в резултат на което при всички положения се напукват къщи на хората “, изяснява той.

Според Куманов казусът постанова интервенция на експертен съвет към районното министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР