Десетки израелски заселници са нахлули в комплекса на джамията Ал-Акса

...
Десетки израелски заселници са нахлули в комплекса на джамията Ал-Акса
Коментари Харесай

Израелски заселници щурмуват комплекса на джамията Ал-Акса на петия ден от Сукот

Десетки израелски заселници са нахлули в комплекса на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, с цел да отбележат петия ден от Сукот, съгласно Ислямски вакъфски отдел.

От неделя хиляди заселници правят провокативни обиколки на комплекса на джамията след апели на ултранационалистически еврейски групи.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Израел сили нападат палестински богомолци в джамията Ал-Акса Израелската полиция арестува и жигосва палестинец със „ Звездата на Давид “: Доклад Израелските сили убиват палестински младеж в Източен Йерусалим Израелският министър отхвърля американския „ гнет “ етикет след смъртоносна офанзива на заселници завършек на списъка

Според еврейския закон, влизането в която и да е част от комплекса на джамията Ал Акса, известна още като Храмовия рид, е неразрешено за евреи заради свещения темперамент на мястото.

Сукот е седмичен празник, който стартира на 29 септември и ще продължи до петък.

Израелски заселници нахлуха в комплекса в сряда на групи през портата Ал-Муграби до Стената на рева покрай джамията Ал-Акса и се пробваха да изпълнят „ талмудични ритуали “, съгласно чиновник на Вакуф.

Полицията наложи възрастови ограничавания и не разреши на млади палестинци да влязат в джамията по време на набезите, споделиха очевидци пред Анадолската осведомителна организация.

Израелската войска принуди палестинците да затворят магазините си в Стария град, с цел да разрешат провеждането на еврейски молебствия. Палестинската новинарска организация Waqa заяви, че израелските сили са попречили на редица чиновници на Waqf да влязат в свещения ислямски обект сутринта.

Плюващи арести

Междувременно в сряда израелската полиция арестува петима души, обвинени в храчене против християни или църкви в Стария град на Йерусалим и образува специфичен проверяващ екип, който да се занимава с възходящи недоволства за враждебни жестове против християни.

„ За страдание, ние сме очевидци на продължаващите позорни актове на ненавист към християните в Стария град на Йерусалим, най-вече посредством оплюване от страна на екстремисти “, сподели регионалният пълководец на Йерусалим Дорон Тургеман в сряда.

Не бяха дадени детайлности за самоличността на задържаните.

Членове на дребната християнска общественост в региона споделиха, че са се сблъскали с възходящ тормоз и заплашване от еврейски ултранационалисти, изключително откакто твърдо дясното държавно управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху пое властта в края на предходната година.

Арестите в сряда пристигнаха, до момента в който градът се приготвяше за годишния Йерусалимски марш, събитие, което нормално притегля големи тълпи, в това число хиляди християнски поклонници.

Сцената на храчене, снимана в понеделник от кореспондент на израелския левичарски вестник Haaretz, демонстрира група задгранични поклонници, които стартират своето шествие през варовиковия лабиринт на Стария град в окупирания Източен Йерусалим, където се намира най-святата земя в юдаизма, третата най-свята реликва в исляма и главните християнски места.


Издигайки великански дървен кръст, мъжете и дамите наблюдаваха още веднъж маршрута на Стария град, по който считат, че Исус Христос е минал преди разпъването си. По пътя ултраортодоксални евреи в тъмни костюми и черни шапки с необятна външна страна се промъкваха около поклонниците през тесни улички, с техните ритуални палмови листа за едноседмичния еврейски празник Сукот в ръка.

Докато минаваха около тях, минимум седем ултраортодоксални евреи се изплюха на земята до християнската туристическа група.

Инцидентът, който малцинствената християнска общественост в града оплака като последния от тревожния прилив на религиозно стимулирани офанзиви, провокира рядко отвращение от Нетаняху и други висши чиновници във вторник.

Кореспондентът на Ал Джазира Роб Рейнолдс, репортаж от Стария град в окупирания Източен Йерусалим, сподели, че случаят „ е станал след случай по-рано тази година, преди няколко седмици, когато повече видеозаписи демонстрират хора, които плюят по някои православни гръцки монахини отвън място за поклонение, черква.

„ Правителството на Израел, в това число министър председателят Бенямин Нетаняху и други чиновници, бързо осъдиха случаите с храчене, като споделиха, че те нямат място в Израел. Въпреки това, други фигури в ултранационалистическото израелско придвижване споделиха, че в действителност плюенето на християните е законна еврейска традиция с дълга история “, сподели Рейнолдс.

Откакто най-консервативното държавно управление на Израел в историята пристигна на власт в края на предходната година, измежду религиозните водачи се ускориха опасенията – в това число авторитетния Латински патриарх, назначен от Ватикана – по отношение на възходящия тормоз над 2000-годишната християнска общественост в района.

Приблизително 15 000 християни живеят през днешния ден в Ерусалим.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР