Десетки исторически оръжия са били иззети от членове на Национално

...
Десетки исторически оръжия са били иззети от членове на Национално
Коментари Харесай

Иззеха десетки исторически оръжия за възстановки. Притежателите им: Незаконно е!

Десетки исторически оръжия са били конфискувани от членове на Национално сдружение „ Традиция “. За акцията на Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и ГДБОП заяви управлението на сдружението, което провежда възстановки на исторически събития.

Според членовете на сдружението дейностите на органите на реда за били незаконосъобразни, защото притежателите на оръжията имат всички нужни документи. Те акцентираха и че колекционерските исторически оръжия, които са им били конфискувани, са освободени от наредбите на закона, защото са създадени преди 31 декември 1900 година



От „ Традиция “ акцентират и че до момента в никакъв случай не са допускани катастрофи при възстановките с потребление на хладно и огнестрелно историческо оръжие.

Акцията на 8 октомври почнала под предлог за инспекция на касите за запазване на законно притежаваното оръжие, само че дружно със чиновниците на Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) влезнали и чиновници на ГДБОП-МВР, които направили претърсвания и изземвания на историческите оръжия, употребявани във възстановките, описаха членовете на Националното сдружение „ Традиция “.

-->

„ Проверката потегля като инспекция на Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), само че приключва с изземване, а всичкото това оръжие е на 130-140-150 години. Това нещо доста елементарно се открива. Въпреки моите митинги, че това са оръжия от руско-турската война, че са отвън контрола на органите на Министерство на вътрешните работи, те ги иззеха...4-5 коли влязоха в квартала, седяха 10 часа, все едно съм първият мафиот в България “, възмути се Ивайло Танчев, един от пострадалите.

По думите му по този начин се лепва етикет върху него и в този момент би трябвало да почисти името си, макар че 21 години се е стремял да способства за обогатяването на сбирките в музеите и съхраняването на традициите и предишното.

Заради противозаконната съгласно тях акция, от национално сдружение „ Традиция “ са изпратили писма до президента, ръководителя на Народното събрание, премиера, военния министър, депутати, както и до основния прокурор. В взаимозависимост от отговорите, които ще получат, патриотичната организация е подготвена и на протестни дейности.

„ Не сме създали нищо нелегално. Вярваме, че всичко ще бъде реституирано, само че за какво ни вършат нарушители? “, запита ръководителят на сдружението Огнян Маринов.

От „ Традиция “ са безапелационни, че дейностите на Министерство на вътрешните работи са незаконосъобразни и упрекнаха, че акцията има „ политически привкус “. Те заподозряха и че конфискуването е „ преднамерено “ и ориентирано против патриотичната активност на най-старото и родолюбиво сдружение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР