Десетки хиляди иранци се включиха в шествие по улиците на

...
Десетки хиляди иранци се включиха в шествие по улиците на
Коментари Харесай

Протестиращи срещу санкциите на САЩ в Иран скандираха „Смърт за Америка“

Десетки хиляди иранци се включиха в шествие по улиците на Техеран, с което означиха годишнината от завладяването на посолството на Съединени американски щати в страната по време на Ислямската гражданска война от 1979 година Те показаха и митинг против повторното въвеждане на наказания от страна на Вашингтон върху основния за Иран петролен бранш, отбелязва израелският вестник The Jerusalem Post.



Хиляди студенти се включиха в проведения от държавното управление протест в столицата. Кадри, излъчени онлайн от държавната телевизия, демонстрираха по какъв начин в центъра на града изгарят американското знаме, облика на „ Чичо Сам “ и фотоси на сегашния водач на Белия дом – Доналд Тръмп. Протестиращите скандират и „ Смърт за Америка “.

Годишнината от завладяването на американското посолство се празнува от иранците всяка година. През настощята обаче демонстрациите са доста по-мащабни поради решението на Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от съглашението за нуклеарната стратегия на Иран, подписано през 2015 година, и да възвърне глобите против Техеран, отбелязва The Jerusalem Post.

Споразумението докара до премахването на множеството интернационалните финансови и стопански наказания против Иран в подмяна на това Техеран да ограничи противоречивата си нуклеарна активност под надзора на Организация на обединените нации.
Възстановяването на американските наказания в понеделник, ориентирани към иранския петролен и банков бранш, е част от по-широката тактика на Тръмп да принуди Техеран да изостави напълно своите нуклеарни упоритости и стратегии за балистични ракети, както и да отдръпна поддръжката си за групировки, участващи в спорове в Близкия изток.

Върховният командващ елитните революционни гвардейци, генерал-майор Мохамед Али Джафари, съобщи по време на митинга в Техеран, че Иран ще устои и ще победи в започнатата от американците „ психическа война “.

„ Америка стартира икономическа и психическа война като последна мярка … Но американските заприказва и проекти за наказания ще бъдат победени посредством продължителна опозиция “, увери Джафари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР