Десетки хиляди хора излязоха на шествие в белгийската столица Брюксел

...
Десетки хиляди хора излязоха на шествие в белгийската столица Брюксел
Коментари Харесай

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията

Десетки хиляди хора излязоха на шествие в белгийската столица Брюксел през вчерашния ден, с цел да стачкуват против ограниченията против Covid. Стигна се до конфликти сред протестиращи и полиция, която се опита да овладее контрола със сълзотворен газ и водни оръдия, съобщи нощес BBC. През уикенда всеобщи митинги раздрусаха Ротердам, Амстердам, Хага, Цюрих, Милано, Вилнюс, Загреб, Виена, Залцбург, Гваделупа. 
Демонстрантите се опълчват главно на наложителните зелени документи, които не разрешават на неимунизираните да посещават свободно публични места като офиси, заведения за хранене, питейни заведения и други Многолюдното шествие мина умерено във Виена в събота. 
Но в Хага протестиращите подпалиха колела. Имаше ранени и измежду служителите на реда след конфликт с митингуващите, а вандали хвърлиха камъни по кола за спешна помощ, пренасяща пациент и счупиха стъклата й. Два футболни мача на други места в страната бяха прекратени за малко, откакто екзалтирани почитатели нахлуха на терена. Понастоящем мачовете в Холандия се играят на празен стадион поради новите ограничения против ковид. В Ротердам бяха простреляни трима и арестувани над 50 души от протестиращите. Размириците продължиха през цялата нощ, кметът на града квалифицира събитията като " оргия на принуждение ".
В Белгия разпоредбите за носенето на защитни маски за лице са затегнати. В заведенията за хранене се желаят зелени документи, а множеството белгийци ще би трябвало да работят от вкъщи си четири дни в седмицата доникъде на декември. Предвижда се и имунизациите за здравните служащи да станат наложителни. Холандия наложи триседмичен непълен локдаун предишния уикенд. Баровете и заведенията за хранене би трябвало да затварят в 20:00 часа.
По-рано от Световната здравна организация обявиха, че са „ мощно обезпокоени “ от възходящите случаи на ковид на континента. Според районния началник на СЗО доктор Ханс Клуге, в случай че не бъдат затегнати ограниченията в цяла Европа, до идната пролет може да бъдат регистрирани още половин милион смъртни случаи, заяви Военновъздушни сили. „ Covid-19 още веднъж стана причина номер едно за смъртност в нашия район “, добави той и добави, че „ ние знаем какво би трябвало да се направи, с цел да се борим с вируса "...Много държавни управления по целия континент вкарват нови ограничавания, с цел да се опитат да се оправят с възходящата вълна на новозаразени и смъртни случаи. Редица страни през предходната седмица регистрираха рекордно висок всекидневен брой регистрирани случаи.
Десетки хиляди хора стачкуваха в столицата на Австрия Виена в събота, откакто държавното управление разгласи нов народен цялостен локдаун от през днешния ден и възнамерява да направи ваксините  наложителни през февруари 2022 година Това е първата европейска страна, която направи имунизацията законово условие. Локдаунът в Австрия ще е най-малко за 20 дни - затварят се магазини (освен тези за артикули от първа необходимост) и хората остават да работят от у дома.
Задължителните имунизации са разказани като „ нож с две остриета “ от Андреа Амон, шеф на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Според нея строгите правила могат да накарат хората, които към момента се съмняват във имунизацията - само че не я отхвърлят напълно - изцяло да се откажат от нея, заяви Военновъздушни сили. 
В Хърватия хиляди дефилираха в столицата Загреб, с цел да покажат гнева си от наложителните имунизации за служащите в обществения бранш.
В Италия няколко хиляди протестиращи се събраха на античната спортна площадка за колесници Circus Maximus в Рим, с цел да се опълчват на зелените документи, без които не могат да стигнат до работните си места, нито да употребяват градския превоз.
Вандали в Гваделупа се възползваха от паниката около общото неодобрение от документите, изисквани от Франция. Те подпалиха търговски павилиони и тарашиха магазини.  
Министърът на опазването на здравето на Обединеното кралство Саджид Джавид сподели, че сега няма проекти за смяна на разпоредбите за пътешестване сред Обединеното кралство и Германия предвид на възходящия брой случаи там.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР