Десетки хиляди чехи се събраха на централния площад в Прага

...
Десетки хиляди чехи се събраха на централния площад в Прага
Коментари Харесай

Хиляди чехи казаха “Не“ на страха и заявиха, че “Русия няма да ги завлече в тъмнината“

Десетки хиляди чехи се събраха на централния площад в Прага в неделя против възходящия популизъм и екстремизъм, два дни откакто коалиция от крайнодесни политически придвижвания, крайнодесни групи и Комунистическата партия проведоха митинг на същото място, съобщи „ Ройтерс “.
Прочетете още
Размахвайки чешки, американски, натовски и украински флагове, доста от присъстващите показаха поддръжка за Украйна във войната против Русия, за разлика от митинга в петък, когато уредниците, които се опълчват на Европейския съюз и НАТО, приканиха за директни договаряния с Москва за доставките на газ.

На трибуната в неделя бяха изписани надписи „ Чехия против страха “ и „ Можем да се оправим “, до момента в който създателите на „ Милион моменти за народна власт “ – групата, която провежда събитието – споделиха на хората, че макар страховете от високите цени на силата и войната в Украйна, бъдещето на демокрацията е заложено на карта, цитира " Дневник ".

„ Благодаря ви, че дойдохте, с цел да се изправите пред страха си “ – споделиха в унисон създателите на групата. „ Разбираемо е, че доста хора се опасяват. Страхът обаче не постоянно е неприятен, страхът е добър прислужник и ни оказва помощ да оцелеем “.

„ Ние сме и ще бъдем с Украйна! Цивилизацията би трябвало да надделее над варварството “, обявиха уредниците, съобщи „ Prague Morning “.

Митингът, извършен под мотото „ Чехия против страха: дружно на Вацлавския площад “, беше призован от гражданското съдружие „ Милион придвижвания за народна власт “.

По време на демонстрацията се появи и видеоклип на украинската първа дама Олена Зеленска, която прикани хората да останат съсредоточени върху протичащото се в нейната страна.

„ Няма да позволим на Русия да завлече нас или целия свят в мрачевина “, съобщи тя на украински език. „ Мракът в никакъв случай няма да победи. Докато хората не си затварят очите пред войната, нашата светлина в никакъв случай няма да угасне “.

Високите цени на силата, подхранвани от войната в Украйна, оказаха напън върху държавните управления в цяла Европа да смекчат удара от възходящите разноски за сила за потребителите и бизнеса.

В Чешката република държавното управление на министър-председателя Петър Фиала се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия и зае твърда позиция във връзка с нашествието на Москва в Украйна. То одобри и редица ограничения, в това число финансова помощ за предприятията и пределни цени на електрическата енергия за семействата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР