Десетки граждани направиха жива верига на пътя Шишманци-Белозем, с което

...
Десетки граждани направиха жива верига на пътя Шишманци-Белозем, с което
Коментари Харесай

Жива верига на пътя Шишманци-Белозем, граждани не искат още кариери до домовете си

Десетки жители направиха жива верига на пътя Шишманци-Белозем, с което изрекоха несъгласието си с построяването на нова кариера в близкото находище. За тях това е алегорично, защото точно оттова минават камионите, извозващи трошен камък. Те са срещу употребата на находище „ Шишманци-3 “, което с решение на Министерски съвет е отдадено на швейцарската компания „ Холсим “ АД. Въпросната към този момент държи две от находищата в района, като ресурсът на едно от тях е привършен, а другото е към своя край. 
Прочетете още

Това е следващия митинг в Шишманци, с който локалното население въстава против отдаването на трета концесия, като единствено преди дни /19 март/ те още веднъж блокираха пътя с искане процедурата да бъде прекъсната.



" Днес още веднъж не пристигна никой от поканените от нас представители на властта и институциите. Лично позвъних освен на секретарите им, само че и на самите тях - кметът на Община " Раковски ", Общинския съвет, Регионална инспекция за опазване на околната среда, компанията " Холсим ". Казаха, че ще видят могат ли да изпратят представители, само че това по този начин и не се случи. Отново при нас беше единствено кметът на Шишманци ", съобщи пред наш кореспондент Ваня Ганчева–член на инициативния комитет.

„ 350 метра ни разделят от границите на новата концесия, среща се до обработваеми земи. Предходната имаше разстояние от 500м, само че гърмежите са толкоз мощни, че къщите ни към този момент са напукани. Рушат здравето на децата ни с всички тозипрах “, споделят протестиращите.



Припомняме, че точно по този мотив от Инициативния комитет за битка с кариерата оповестиха пред TrafficNews , че разискват разновидността да търсят поддръжката на властта за връщане на анулираната преди повече от десетилетие Наредба № 7 на здравното министерство, която визира хигиеничните условия за здравна отбрана на селищната среда. Тя е написана още през 90-те и с нея притежатели на обекти, замърсяващи околната среда, са задължени да съблюдават избрани ограничения за сигурност. Спрямо наредбата се дефинира и минимална отдалеченост /Хигиенно-защитна зона/ сред източниците, които отделят вредности в околната, и границата на жилищната зона на обитаемоте места. В случая на кариерите за рандеман на материал е сред 2000 и 300 м. според от метода.



Междувременно частната компания „ Холсим “ АД изпрати позицията си до медиите, в която се показва, че в сички процедури са законни, а жителите не трябва да се тормозят за здравето си .

„ Не оспорваме законовото право на жителите да показват своята позиция, само че изрично се противопоставяме против опитите на обособени техни представители да ни вменяват противоправни дейности и посредством откровени спекулации, популизъм и погрешни изказвания да преекспонират въздействието на нашата активност върху екологията и публичното здраве “, допълниха от управлението на компанията.

Фирмата концесионер добавя, че през последните няколко години са чест обект на „ целенасочена акция против целия бранш, която (…) изцяло подценява ролята и смисъла му за стопанската система на страната “.

Оттам допълват, че находището „ Шишманци-3 “ не попада в рамките на предпазени територии и предпазени зони, само че все пак сами поискало от Регионална инспекция за опазване на околната среда за капиталовото желание да бъде осъществен Оценка на въздействието върху околната среда, даже процедурата да не изисква това.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР