Десетки богомолци се събраха пред прочутия манастир в Киев Киево-Печорска

...
Десетки богомолци се събраха пред прочутия манастир в Киев Киево-Печорска
Коментари Харесай

Богомолци защитиха монасите от Киево-Печорска лавра

Десетки богомолци се събраха пред фамозния манастир в Киев Киево-Печорска лавра, чиито монаси, упрекнати, че са свързани с Москва,  са обект на заповед на украинските управляващи за експулсиране, чийто краен период изтече в сряда. По-рано през днешния ден предстоятелят на манастира, митрополит Павло пък беше подложен на разпит, съобщи Франс прес.

Събралото се голям брой пред манастира носеше икони. Причината за това събиране беше разпитът на Павло от украинските управляващи, състоял се през днешния ден. Според украинските служби за сигурност митрополит Павло е обвинен, че е оправдал въоръжената експанзия на Руската федерация против Украйна и че е възхвалил участниците в нея, както и, че е нарушил равенството на жителите въз основата на тяхната расова, национална и районна принадлежност и техните религиозни вярвания.

" Законът и отговорността за неговото нарушаване са същите за всички ", настоя ръководителят на Украинската работа за сигурност Васил Малиук. 

Манастирът в Киев бе претърсен по-рано през днешния ден, пък съобщи тази заран Павло във видео, излъчено по няколко украински медии. " Те споделят, че поддържам експанзията на Русия против Украйна ", сподели във видеото Павло и добави, че постоянно е казвал и ще продължи да споделя, че това, което Русия на Владимир Путин е направила не може да бъде целесъобразно.

Митрополитът след това бе отведен в съд в Киев за правосъдно съвещание, само че то бе отсрочено за понеделник, откакто той се почувства зле.

Манастирът Киево-Печорска лавра е учреден през 11-и век и е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. В него се обитаваше централата на Украинската православна черква, подчинена на Московската патриаршия. Но УПЦ разгласи предишния май, че скъсва връзки с съветската черква, чийто патриарх Кирил поддържа съветската инвазия в Украйна. Украинското държавно управление обаче счита, че УПЦ си остава де факто подвластна от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Според ТАСС митрополит Павло в този момент се намира в болница, откакто му призля по-рано през днешния ден. А съдът е решил след първичното отсрочване на правосъдното съвещание от през днешния ден за понеделник, да го организира въпреки всичко довечера. На съвещанието ще се разисква каква мярка за неотклонение да бъде взета по отношение на Павло. По-рано през днешния ден обвиняването е поискало той да бъде подложен под домакински арест, отбелязва ТАСС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР