Десетки българи загубиха спестяванията си заради нова измама с апартаменти

...
Десетки българи загубиха спестяванията си заради нова измама с апартаменти
Коментари Харесай

Измамник ужили много хора с примамливи обяви за апартаменти по морето

Десетки българи изгубиха спестяванията си поради нова машинация с жилища чартърен на морето. За това алармираха фенове на Нова телевизия, станали жертва на схемата, която за задачата употребява подправени разгласи за почивки в обществените мрежи.

Миналото лято десетки също останаха без мечтаната почивка, напомня водещата на " Здравей, България " Мира Иванова. 

Жертвите на измамника са платили капаро, с цел да предплатят лятната си отмора в апартамент на морето. Комуникацията се правила през телефон и чатове, а парите се превеждали в сметка в система за електронни заплащания. Вместо дълго чаканата отмора, пострадалите оставали с празни ръце, защото обявите се изтривали, а връзката с мъжа, представящ се за Никола, прекъсвала, споделя репортерът Георги Георгиев.

Преди дни Гергана Стефчева търси апартамент чартърен на морето за лятната си отмора с приятелки. Във Фейсбук група попада на атрактивна оферта за квартира в Поморие, оповестена от името на Никола Любенов.

" Хареса ми, тъй като предлага тристаен апартамент с панорама към морето, който бил на 200 метра от централния плаж. Пуснах на мои приятелки линк, с цел да видят, защото бе много атрактивна цената. Става въпрос за 110 лв. за вечер ", споделя тя. 

След като компанията харесва жилището - Гергана се свързва с мъжа от обявата.

" Писах му във Facebook персонално известие, с цел да го запитвам за повече детайлности. Човекът незабавно реагира. Отговори ми ", прибавя дамата.  

" Собственикът даде тел. номер. Уговорихме се за дати, за които апартаментът бил свободен, само че изиска 50% от цялата сума за капаро ", сподели пък Тиха Мутафчиева.

Мнимият притежател на жилището обаче желае парите да бъдат преведени не по банка, а през система за електронни заплащания, защото апартаментът не бил регистриран като туристически обект и не плащал налози. Освен това той предизвестил дамите да реагират бързо, защото свободните дати бързо се изчерпвали.

" Трябваше да му преведем сумата от 440 лв. и поискахме банкова сметка. Той сподели, че апартаментът не се заявява ", споделя Гергана. 

Това усъмнява дамите, само че за малко.

" От обявата ставаше ясно, че индивидът е на възраст над 60 години, а този, с който приказвах имаше глас на по-млад мъж. Това ме усъмни. Предположих, че може да е сина му. Той беше прекомерно безапелационен. Каза даже да изпратим човек, с цел да да види жилището ", споделя Николета Христова.

Няколко дни по-късно Гергана се пробвала да написа на измамника, само че се оказва, че е изтрил профила си във Facebook. Веднага започнахме да звъним, само че телефонът му е изключен. 

" Освен нас има още най-малко 20 души, излъгани по същата скица. Платили са си за отмора на море и се оказало, че няма да се реализира ", прибавя тя. 

Сред пострадалите са фамилии от цялата страна. Сред другите жилища, предлагани от Никола, е жилище в Приморско. Обявата е оповестена в други фейсбук групи от различен профил. Измамените от нея са десетки. 

Апартаментът беше доста прекрасен – първокласен, с две спални пространства, споделя Верка Калъпчийска, която също е измежду излъганите. 

" Позвъних на посочения телефон. Въпросният Никола подвигна и се договорихме за девет нощувки ", споделя Любомир Петров.

Въпреки че обявите са оповестени от разнообразни профили, сметката, на която би трябвало да се изплати капарото, е на името на един и същи човек – Никола Стамов. 

" Преведохме 540 лв.. Всичко вървеше по проект досега, в който тази събота разбрахме, че сме станали жертва на машинация ", споделя друга от дамите, изгубили спестяванията си.

Семейства, които са се трудили, изгубват парите си, с които са желали да заведат детето си за една седмица на морето и да го порадват, разяснява излъганата Гергана.

На адреса, който измамникът е дал в Поморие, хората не познават човек с името Никола. 

" Заблудени хора, на които им е обещан апартамент, не са идвали при мен ", споделя портиерът Евелина. 

Оказва се, че предлаганият апартамент чартърен, е разгласен за продажба от организация за недвижими парцели. Нейни чиновници обясниха, че притежателят е англичанин, а фотосите за подправената оферта са взети от тяхната публикация. 

На адреса в Приморско пък има десетки жилища, които се отдават чартърен, само че единствено през публични платформи за резервация, а не през Facebook. 

" Това е класическа Интернет машинация. Мошениците разчитат на наивността на потребителите. Така работят измамниците, които се надяват на бърз приход, който да им помогне за първокласен живот в околните няколко месеца ", разяснява Владимир Димитров от отдел " Киберсигурност " при ГДБОП. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР