Десетки българи са обект на разследване в Германия заради финансови

...
Десетки българи са обект на разследване в Германия заради финансови
Коментари Харесай

Разследват десетки българи заради финансови измами в Германия чрез онлайн платформи за инвестиране

Десетки българи са обект на следствие в Германия поради финансови измами посредством онлайн платформи за вложение, предава Българска национална телевизия.

Последният случай е от тази седмица, когато стана ясно, че 34-годишна българка е упрекната по дело за машинация за 14 милиона евро и се желае екстрадицията ѝ.

Броят на излъганите посредством сходни финансови пирамиди нараства. Сред тях не са единствено германци, само че и австрийци и швейцарци.

Разследват се освен българи, само че и жители на Сърбия, Хърватия, РСМ и Украйна.

Съдебната процедура демонстрира, че проверяващите най-често стигат до чиновници от отдел продажби, а оптималното наказване е 15 години затвор.

От няколко години в Германия работят профилирани прокуратури, които се занимават с следствие на киберпрестъпления и по-специално на прът центрове, които търсят вложители за разнообразни финансови платформи.

" Действително обект на следствие са десетки, а в бъдеще може би ще бъдат стотици български жители. Такива каузи се водят непрекъснато. Броят им се трансформира непрестанно. Според моята персонална преценка може би все още са към 20-25 правосъдни производства, които са приключени и има издадени присъди ", съобщи доктор Мария Милушева, юрист по наказателно право в Германия.

Тя е работила по някои от въпросите. Сред упрекнатите попадат и израелци и германци.

" Немската прокуратура получава недоволства или тъжби от разнообразни немскоговорящи жители, от австрийци, от швейцарци. Съответно тя води следствия против немскоговорящи чиновници, които са имали контакт с немските жители и такива чиновници могат да бъдат както български, по този начин и немски жители. Немски жители също са работили в прът центрове ", добави доктор Мария Милушева.

След като управляващите обискират прът център, който е обект на следствие, конфискуват компютри, ревизират имейли, разпитват и голям брой на брой очевидци. Обикновено събраните доказателства уличават лица на ниско и приблизително равнища в йерархията.

Най-често това са чиновници в отдел продажби. През последните години е имало няколко каузи, по които са разследвани шефове на прът центрове и съдът е постановил неоправдателни присъди. До уредниците на високо равнище се стига мъчно.

Журналистически следствия в Германия осветляват престъпни фигури, които се намират в Израел, Украйна и Русия.

" Тези измами в Германия се класифицират като машинация по поминък или в проведена незаконна група и законът планува наказване сред 1 и 15 години затвор. Става въпрос за вложения, които доближават милиони, в някои случаи десетки милиони евро и за жители, които влагат всичките си спестявания ", сподели още доктор Мария Милушева.

Съдебната процедура в Германия демонстрира, че сходни каузи завършват в период от няколко месеца до година и половина. Размерът на присъдата зависи значително от броя на излъганите лица, както и нанесените вреди.

В някои случаи се стига до условна присъда. Спогодба сред Германия и България дава опция наказано лице да излежи присъдата си в български затвор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР