Десетина роднини и близки на демонстранти, задържани заради участието си

...
Десетина роднини и близки на демонстранти, задържани заради участието си
Коментари Харесай

Роднини и близки на задържани демонстранти в Куба поискаха освобождаването им

Десетина родственици и близки на стачкуващи, арестувани поради присъединяване си в митингите на 11 юли 2021 година в Куба, се събраха през вчерашния ден, няколко дни преди Коледа, с цел да изискат освобождението им, съобщи Франс прес.

Роднините и околните на арестуваните разпространиха видеозапис с настояването си в обществените мрежи.

" Не можем да честваме, Коледа е черна за нас. Свобода за нашите деца! ", споделя в записа, оповестен във " Facebook ", Лисет Фонсека, майка на Роберто Перес, който е наказан на 10 години затвор поради присъединяване си в митингите.

Близките на арестуваните, по-голямата част от които са техни майки и съпруги, се събраха в дома на една от тях, с цел да изразят болката и тъгата си.

" Днес тук сме се събрали група майки, само че не с цел да честваме. Заедно сме в тази огромна тъга на една черна Коледа, децата ни ги няма ", споделя Марта Пердомо, майка на арестуваните Хорхе и Надир, които излежават присъди от надлежно осем и шест години затвор.

На 11 и 12 юли 2021 година хиляди кубинци излязоха на митинги, като скандираха лозунги като " Гладни сме " и " Свобода ". Това бяха най-големите антиправителствени демонстрации в Куба след революцията от 1959 година.

По данни на кубинските управляващи, съгласно които демонстрациите не са били спонтанни, а режисирани от Вашингтон, по отношение на митингите са наказани към 500 души, като наказванията на някои измежду тях доближават до 25 години затвор. Според правозащитни организации наказаните са към 700.

Съединени американски щати, Европейският съюз и Католическата черква приканват за освобождението на вкараните в пандиза стачкуващи.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР