Десет страници във Фейсбук, основната част от които на медии,

...
Десет страници във Фейсбук, основната част от които на медии,
Коментари Харесай

Руското посолство, медии, политици и партии най-големите разпространители на руска пропаганда във Фейсбук

Десет страници във Facebook, главната част от които на медии, са измежду главните разпространители на политическа агитация за операция на публичното мнение в посока, мечтана от Москва. Това демонстрира проучване на " Фондация за филантропични и обществени проучвания ", което обгръща интервала 1 януари - 9 май т.г., представено от.

Въпросните изявления в най-голямата обществена мрежа са основна част от хибридната война, която Руската федерация води със Запад демонстрира анализът на събраната информация. Той обгръща всички онлайн медии, които разгласяват пропагандно наличие във Facebook. Базата данни е основана от сдружението " Данни за положително " и съдържа 4752 изявления, а употребяваната система е CrowdTangle, обгръща постовe във Facebook на обществени страници, групи и верифицирани обществени профили на персони, които са имали повече от 110 хиляди лайка от 2014 година до момента.

Страниците, най-често публикуващи пропагандно наличие във Facebook, са на медии, както и няколко политически. Това са " Новини от България и света " и " Новини от последния час " (informiran.net), " Поглед инфо ", " Епицентър ", Actualno.com, Blitz.bg, " Новини " (Newsbg.com, Zabulgaria.eu, Novinkata.com) и вестник " Зора ". Собствено наличие в така наречен български Facebook разгласяват още две страници от пропагандната мрежа на Кремъл у нас - Посолството на Руската федерация в София и партия " Възраждане ".

Най-често публикуващите пропагандно наличие като вид са новинарските страници, сочи анализът на " Фондация за филантропични и обществени проучвания ". Сред тях попадат както страници във Facebook, които работят като медии - включително bTV, Нова телевизия и Българска национална телевизия, по този начин и радиостанции. В обособена група са обществените персони, които не са тясно свързани с политици, политически партии и медии. Това са на първо място актьори, писатели, хора на изкуството, блогъри (с неполитическа насоченост) и музиканти.

Трета група разпространители на съветска агитация у нас са политици и политически партии, към които са добавени и неправителствени организации. Следват публицистите на свободна процедура, необвързани с медии.

Най-любопитна обаче е последната, пета категория разпространители на съветска агитация у нас, която се оказва и с най-широк обсег. Тя включва магазини за облекло, интернет снабдители, клубове по ползи туристически организации, организации за недвижими парцели и така нататък

От медийните страници във Facebook най-активни в разпространяването на съветски пропагандни послания са informiran.net, pogled.info, epicenter.bg, actualno.com. Най-често публикуващите две страници в обществената мрежа " Новини от България и света " и " Новини от последния час " употребяват еднакъв източник - informiran.net. Първата страница има над 214 хиляди членове, а като притежател е показан Владимир Алексеев - жител на РФ с адресна регистрация в Лондон. В комерсиалните регистри на Bird.bg Алексеев попада като съсобственик на комерсиално сдружение у нас, записано още през 2012 година

Сайтовете, най-често разпространяващи пропагандни послания онлайн в интервала 1 януари - 9 май т.г. са Novini247, News front, Pogled.info, Blitz r Informiran.net С съвсем еднакъв брой изявления за посочения интервал незабавно по-късно се подреждат BG7.eu, World Today BG Vest, News7.eu, Zanas.eu и Iskamnovi.

Политическите страници, които най-често разгласяват пропагандни послания, са Посолството на Русия в България, няколко русофилски сдружения и водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов, демонстрира анализът на " Фондация за филантропични и обществени проучвания ".

От категорията публицисти, като най-влиятелен в разпространяването на съветска агитация у нас е посочен е Мартин Карбовски, който разгласява в две страници във Facebook - " Карбовски " и " Мартин Карбовски ". Втората е доста по-популярна с 529 312 почитатели, до момента в който първата - " Карбовски " е имала към 10 април т.г. 105 044 почитатели. Съдържанието на двете страници идва от линкове към двата уеб страницата - vtorifront.bg и lentata.com. Това обаче не е автентично наличие, чийто създател е Мартин Карбовски, а съставлява микс от разнообразни източници.

Интересна част от разбора на " Фондация за филантропични и обществени проучвания " съставляват данните, които сочат, че другите видове страници във Facebook разчитат на характерни видове наличие. Медиите използват най-често линкове и фотоси, политическите партии и политиците употребяват на първо място фотоси, линкове и видеа, публицистите прибягват най-често до линкове, а обществени персони (без политици и журналисти), както и страниците на магазини за облекло, интернет снабдители, клубове по ползи, туристически организации, организации за недвижими парцели и така нататък, използват най-често линкове и фотоси.

С най-високи междинни стойности на интеракции във Facebook сa водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов (6449) и Мартин Карбовски (6115). След тях е посолството на Русия в България (3056).

От новинарските страници водещи по междинни стойности на интеракциите са Поглединфо (1696), novini.bg (1515), skandalno.net (1515) и glasove (1363). Това демонстрира, че личностите ангажират повече интеракции и имат повече почитатели. А новинарските страници, макар че са доста по-активни в шерването на пропагандно наличие, отстъпват по интеракции.

Средните стойности на мненията под изявленията във Facebook са най-високи за страницата на BTV новините (592), Мартин Карбовски (548), Костадин Костадинов (425), DW (365) и novini.bg (347). Тези резултати следва да се интерпретират с внимание, защото те евентуално демонстрират, че някои одобрени медии са обект на офанзива от тролове - да вземем за пример DW и BTV новините, твърди в разбора си " Фондация за филантропични и обществени проучвания ".

Т. нар. тролене, наподобява, се прави най-много посредством отрицателни " мнения ", до момента в който " споделянията " по-често показват положителна настройка към споделеното (както, несъмнено, и " лайковете " ). Не липсват обаче и положителни " мнения ", с които в тази ситуация с съветската агитация се укрепват пропагандните страници.

Обобщените данни от проучването на фондацията демонстрират, че доста въздействие в българския Facebook имат публицистите, измежду които най-изявени са страниците на Мартин Карбовски, политическите партии и политиците - Костадин Костадинов, и медиите, измежду които най-голямо влияние по обособени индикатори имат " Поглед-инфо ", " Новини от България и света ", " Новини от последния час ", novini.bg, " Актуални вести ", " Епицентър ", skandalno.net и glasove.

Всеки един от тези канали се използва по разнообразни способи, сочи анализът. Страниците на публицистите и на политиците евентуално притеглят повече твърди последователи на пропагандните тези, а новинарските страници и групи се използват по-скоро, с цел да притеглят нови попълнения.
Въпреки това може да се каже, че личностите, представители на пропагандата, се броят на пръсти, а пропагандата разчита на първо място на препубликуване на подготвени и пакетирани послания от други източници.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР